Nutricionistica Amela Ivković O'Reilly o važnosti odmora…

by | 11 Marta, 2022
Amela Ivkovic O'Reily

Nutricionistica Amela Ivković O'Reilly u novom tekstu za ljepotaizdravlje.ba piše o važnosti odmora

Tema mog teksta ovog mjeseca je odvajanje vremena za pauzu, jer godina počinje da ubrzava, a iz zimskog sna i ulazimo u živahnost proljeća.

Sve veći broj mojih klijenata i pacijenata je već umorno, a godina je tek počela…

Fokus je na odmoru i pauzi.

Koliko je odmora važan?

Odmor je poput disanja ili trčanja. S jedne strane, potpuno je prirodan; s druge strane, to je nešto što možete naučiti da radite bolje i, na taj način, efikasnije ćete iskoristiti njegovu moć da koristi drugim aspektima svog života.

Baš kao što plivači i budistički monasi uče koristiti dah za održavanje energije ili smirivanje uma, zaposleni ljudi moraju naučiti kako se odmoriti na načine koji će im pomoći da napune svoje mentalne i fizičke baterije i dobiju influks kreativnosti. To zahtijeva razvijanje novih svakodnevnih praksi i drugačije razmišljanje o odmoru.

Ključne tačke – Kako se dobro odmoriti

Stavovi prema odmoru su se promijenili. Veći dio ljudske istorije odmor je bio cijenjen kao dar; tek nedavno se na zauzetost počelo gledati kao na znak časti.

Odmor je važan. Omogućava vam da se napunite baterije, podstiče vašu kreativnost i koristiće vašem radnom vremenu.

Shvatite odmor ozbiljno. Da biste iskoristili prednosti odmora, morate početi tako što ćete prepoznati njegove prednosti i izdvojiti zaštićeno vrijeme za njega u svom rasporedu.

Postavite jasne granice. Smanjite telefonske i e-mail provjere na poslu uveče i vikendom; idite na odmor; i prepoznaju da jasne granice između radnog vremena i ličnog vremena.

Pitali ste nutricionisticu: “Koji napitak za detoksikaciju preporučujete?”

Tretirajte odmor kao vještinu. Nemojte žuriti – vašem umu će trebati vremena da počne da koristi moć odmora.

Napravite dnevni raspored slojeva rada i odmora. Ako imate kontrolu nad svojom dnevnom rutinom, nemojte planirati radni dan s dugim neprekidnim periodima rada; umjesto toga, naizmjenični periodi neprekidnog, visoko fokusiranog rada sa pauzama koje vam pune baterije.

Vježbajte hobi. Iznenađujući broj nobelovaca, izvršnih direktora, preduzetnika i generala ima ozbiljne, zahtjevne hobije kao što su jedrenje, planinarenje ili slikanje – oni pružaju važnu diverziju, nudeći iste nagrade kao i rad, bez izazova.

Ne zanemarujte san i drijemanje. Drijemanje je moćan način da se napunite tokom dana, dok redovni obrasci spavanja doprinose fizičkom zdravlju, emocionalnoj stabilnosti i zdravijem starenju.

Pročitajte i… Ishrana i plodnost – koja je veza?

Ohrabrite druge da odmaraju s vama. To znači stvaranje novih mirnih navika sa porodicom, novih rituala sa prijateljima i novih dnevnih rasporeda sa kolegama.

Evo samo nekoliko trenutaka na kojima biste mogli zastati u ovom mjesecu:

Zastanite… da primjetite proljeće, pjev ptica, cvjet i pupoljke.

Pauza… da zaista okusite svoju hranu, uživajući u zadovoljstvu i privilegiji vašeg izbora.

Zastanite… da se zagledate u daljinu i pustite oči da se malo odmore.

Pauza… da ustanete i pokrente se, da oslobodite napetost u svom tijelu.

Pauzirajte… da provjerite kako se osjećate, bez osuđivanja.

Pauzirajte… svoju povezanost sa vanjskim svijetom, dajući vašem nervnom sistemu predah.

Zastanite… da pogledate u oči svojih najmilijih i držite ih blizu.

Pauza… da udahnete. Jednostavno uzdah brojite 5 i izdah do 5. Ponovite 5 puta.

Postavite podsjetnik da pauzirate ako vam je teško. I u isto vrijeme, podsjetite se da je pauziranje život u prisustvu, a ne pauziranje života. Možda svi trebamo da zastanemo, sada više nego ikad. To ne znači da odustajemo od svojih strasti ili svrhe, to bi zapravo moglo pomoći da te stvari napreduju dok učimo da upravljamo sobom i svojom energijom.

U zdravlju,

Vaša Amela


 

Amela Ivković O'Reilly završila je medicinsku školu i započela studij medicine, provela dvije godine u Grazu, Austrija, i u Dablinu, Irska, završava studij nutricionizma koji joj je poslužio kao prilika za pronalazak holističkog i integrativnog pristupa ljudskom zdravlju gdje je svaki pacijent univerzalan. Trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije. Sarađuje sa stručnjacima na polju nutricionizma, herbalizma, osteopatije, refleksologije, akupunkture, kognitivne psihologije i sporta.

Na našem IG profilu @ljepotaizdravlje postavite Ameli nova pitanja o ishrani…

ljepotaizdravlje.ba

Privatna arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.