Obilan doručak dijeta – ima li to smisla?

by | 10 Februara, 2022
Obilan doručak dijeta ima li to smisla

Ima li obilan doručak (Big Breakfast) dijeta smisla? Ovom nedoumicom bavila se studija Endokrinološkkog društva SAD i dala je interesatne rezultate…

Prema studiji koju je sprovelo Endokrinološko društvo SAD Big Breakfast dijeta pokazala se efikasnom. Poslije četiri mjeseca režima, ispitanici koji su jeli obilan doručak u prosjeku su izgubili skoro 17 kilograma. Ipak, najvažnije je da se izgubljeni kilogrami ne vrate.

Obilan doručak dijeta – ima li to smisla?

Obilan doručak pokazao se kao dugoročno bolja strategija, jer se topljenje kilograma ispitanika nastavilo. Oni koji su se pridržavali ove navike imali su drastično manje napada gladi i manje izraženu želju za slatkim tokom dijete.

Pročitajte i… Doručak – Tri greške koje pravimo kod prvog obroka!

Drugo pravilo kojeg su se pridržavali učesnici studije tj. obilan doručak dijete odnosilo se na unos namirnica bogatih vlaknima. Vlakana ima u žitaricama, povrću, mahunarkama i voću. Redovno unošenje namirnica bogatih vlaknima siguran je put za održanje željene težine, kao i savršen činilac svake dijete s ciljem gubljenja kilograma.

Doručak, ručak, večera… u pravo vrijeme

Metabolizam ne radi istim intenzitetom u svakom trenutku, što znači da tokom dana postoji optimalno vrijeme za unos određenih namirnica. Za doručak je najbolje jesti obroke s mnogo proteina, malo masnoće i s ugljenim hidratima.

Obilan doručak dijeta

Foto: JoelBoily / iStock via Getty Images Plus

Tokom dana se možete poigravati ovim odnosom, jer je metabolizam većine ljudi tada spreman i za malo više ugljenih hidrata ili masnoća. Povremeno se možete počastiti omiljenim slatkišem, a ukoliko vježbate, prije same fizičke aktivnosti poželjno je popiti sladak napitak – tako ćete podstaći sagorijevanje kalorija i biti izdržljiviji.

Pročitajte i… Dijeta 20/20 – Plan ishrane čuvenog doktora Phila

Uveče se preporučuje slabiji unos ugljenih hidrata, srednja količina masti i, opet, dosta proteina. Pored ribe i mesa, preporučuje se da jedete supe, čorbe, salate ili povrće u bilo kom obliku.

ljepotaizdravlje.ba

juefraphoto / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.