Ovaj začin svako jelo čini ukusnijim! Koristite li ga i vi?

by | 30 Oktobra, 2020

Da morate napisati odu jednom od začina koji imate u kuhinju – koji biste odabrali?

Nakon pripreme raznih recepata, postoji jedan začin bez kojeg teško da biste mogli pola njih pripremiti, a to je crvena paprika. Mnogi će reći da je ovo začin najbolji na svijetu i da se može koristiti pri pripremi bilo kojeg slanog jela.

Paprika potiče iz Južne Amerike, a danas je jedna od najčešće korištenih namirnica, posebno u našim krajevima.

Zašto je tako dobra?

Foto: Pexels
Karolina Grabowska

Šta je mljevena paprika?

Paprika je mljeveni začin izrađen od suhog crvenog ploda slađih sorti biljke Capsicum annuum. Tradicionalno se pravi od sorte Capsicum annuum iz grupe Longum, koja takođe uključuje čili papričicu. Iako mnogi misle da je uvijek u pitanju ljuti začin, paprika je u stvari vrlo blagog okusa.

Dok se može raditi samo o začinu jedne vrste paprike, postoje i razne varijante začina. Pa tako možete pronaći ljutu ili slatku papriku i koristi se u pripremi raznih jela – poput slatkog ili ljutog Curryja. Slatka paprika se priprema kada su sjemenke iz ploda uklonjene prije nego se melje, a ljutina će upravo nastati zbog sjemenki. Naravno, kakva će paprika biti u pojedinoj zemlji, zavisi i od ukusa stanovnika pa nam je tako svima poznata ona ljuta Mađarska ili dimljena Španska.

Kako je koristiti?

Baš kao što biber daje jelu dodatni okus i ističe svo njegovo bogatstvo, to isti čini i crvena paprika. Postoje brojni recepti koji obožavaju crvenu papriku, poput gulaša, piletine, ali i škampa ili jaja.

Paprika može salati od krompira dati poseban okus, vaš omiljeni hummus podići na sasvim drugi nivo. Sigurno niste znali da je možete dodati i čokoladnom desertu…

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Guliver/Getty Images, Pexels

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.