Pitali ste nutricionisticu: “Kakva ishrana se preporučuje za poboljšanje plodnosti?”

by | 23 Novembra, 2021
Amela Ivković O'Reilly

Kakva ishrana se preporučuje za poboljšanje plodnosti (a nemam zdravstvenih poteškoća)? Ovo je pitanje koje ste uputili nutricionistici  Ameli Ivković O'Reilly. U nastavku pročitajte njen odgovor.

Potrebne su vam zdrave jajne ćelije i zdravi spermatozoidi, ali i dobro stanje organizma da bi se oplodnja desila i da bi se plod pravilno razvio.

Parovi koji planiraju potomstvo imaće veće šanse za uspjeh ako regulišu svoju ishranu i krenu sa zdravijim načinom ishrane i životnih navika. Nutritivni status oba roditelja mjesecima prije začeća utiče na ishod trudnoće i zdravlja bebe.

Ginekolog trudnoća

Foto: peakSTOCK / iStock via Getty Images Plus

Ishrana za poboljšanje plodnosti

Za većinu parova karakterističan je nedovoljan unos proteina, amino-kiselina i esencijalnih masnih kiselina, kao i prekomjerno uzimanje rafinisanih ugljenih hidrata, transmasnih kiselina, aditiva, pesticida i alergena, alkohola, kofeina i nikotina. Budući roditelji bi trebali da urade kvalitetan detox i da adresiraju intoleranije hrane i alergije.

Ukoliko je ishrana žene i muškarca prije začeća bila loša, nivoi nutrijenata u njihovom organizmu neće biti dovoljni za početni i dalji pravilan razvoj ploda.

Namirnice niskog GI

Istraživanje naučnika s Harvarda pokazalo je da žene i muškarci koji uzimaju namirnice s visokim GI (glikemijski indeks) imaju 92 posto veće šanse da njihova ovulacija izostane u odnosu na one koje jedu hranu s niskim GI a spermatozoidi nisu kvalitetno razvijeni. Ujedno, visok nivo šećera u krvi otežaće mnoge bolesti reproduktivnih organa poput policističnih jajnika. Držite se namirnica niskog GI, zdravih ugljenih hidrata kao što su povrće i integralne žitarice.

Bolja probava

Ukoliko imate lošu probavu, organizam neće apsorbovati nutritijente iz hrane koju jedete i najzdraviji sastojci samo će “protrčati” kroz crjeva. Odvojte dovoljno vremena za obroke, opustite se, jedite polako i dobro žvaćite hranu.

Trudnoća trudnica ishrana

Foto: Lordn / iStock via Getty Images Plus

Uloga nutrijenata u plodnosti

Vitamini i minerali igraju važnu ulogu u ženskom i muškom zdravlju su neophodni za mnoge funkcije, uključujući:

  • kvalitet i sazrevanje jajnih ćelija i sperme
  • menstruaciju i ovulaciju
  • funkciju štitne žljezde
  • proizvodnju energije
  • funkciju imunog sistema

Dakle, dovoljan unos vitamina i minerala presudan je za stvaranje okruženja za zdravu trudnoću. Neke hranljive materije mogu čak i da ublaže simptome hormonalnih disbalansa uobičajenih uzroka neplodnosti.

Neka istraživanja su pokazale da određeni nutrijenti mogu povećati broj i pokretljivost sperme, pomažući spermatozoidima da postignu svoj cilj.

hrana izvor vitamina D

Foto: LumenSt / iStock via Getty Images Plus

Nutrijenti za poboljšanje plodnosti

#1 Vitamini B kompleksa

Kome su namijenjeni: muškarcima i ženama
Uticaj na plodnost: Pomažu u promociji zdravlja jajnih ćelija; Mogu poboljšati kvalitet sperme.

Osim folne kiseline (B9) koje ima važnu ulogu prije i tokom trudnoće, i drugi vitamini B grupe imaju ulogu u plodnosti. U jednom istraživanju utvrđeno je da je veći unos vitamina B1, B2, B3, B6 i B12 povezan sa manjim rizikom za nastanak neplodnosti uzrokovane poremećajem ovulacije. Vitamin B12 ima uticaj na poboljšanje kvaliteta sperme.

#2 Vitamin C

Kome je namijenjen: muškarcima i ženama
Uticaj na plodnost: Poboljšava broj i pokretljivost spermatozoida.

Vitamin C je moćan antioksidans koji može smanjiti ćelijska oštećenja u cijelom tijelu, kao i povećati apsorpciju željeza. Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da je uzimanje vitamina C sa vitaminom E poboljšalo broj, pokretljivost, a ponekad i kvalitet spermatozoida. Preporučena dnevna doza vitamina C iznosi 2-5 g za muškarce i 2-5 g za žene.

#3 Kalcijum

Kome je namjenjen: muškarcima
Uticaj na plodnost: Pomaže u stvaranju sperme.

Istraživanje iz 2019. godine otkrilo je da nedostatak kalcijuma može biti uzrok neplodnosti kod muškaraca, jer je kalcijum uključen u proizvodnju sperme. Preporučena dnevna doza za odrasle muškarce i žene iznosi 1.000 mg dnevno.

#4 Koenzim Q10

Kome je namijenjen: muškarcima i ženama
Uticaj na plodnost: Poboljšava odgovor jajnika u vantjelesnoj oplodnji (IVF). Pojačava pokretljivost spermatozoida. Tijelo samostalno proizvodi koenzim Q10, ali povećane količine u krvotoku mogu imati koristi prilikom začeća, posebno kod vantjelesne oplodnje.  Istraživanje iz 2018. godine otkrilo je da je suplementacija koenzimom Q10 poboljšala odgovor jajnika tokom vantjelesne oplodnje. Koenzim Q10 može poboljšati koncentraciju i pokretljivost sperme kod muškaraca sa neplodnošću.

#5 Vitamin D

Kome je namijenjen: muškarcima i ženama
Uticaj na plodnost: Poboljšava rad jajnika i kvalitet sperme.

Neka istraživanja su povezala nedostatak vitamina D sa neplodnošću kod žena. Istraživanje iz 2019. godine otkrilo je nizak nivo vitamina D kod žena sa neplodnošću izazvanom sindromom policističnih jajnika. Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D može biti povezan i sa neplodnošću kod muškaraca.

#6 Vitamin E

Kome je namijenjen: muškarcima i ženama
Uticaj na plodnost: Povećava pokretljivost sperme. Jača reproduktivno zdravlje kod žena.
Vitamin E ima antioksidativna svojstva koja mogu poboljšati kvalitet sperme i ojačati  reproduktivno zdravlje žene.

#7 Folna kiselina

Kome je namijjenjena: ženama
Uticaj na plodnost: Pomaže u postizanju trudnoće. Poboljšava ishod tretmana plodnosti.
Unošenje dovoljne količine folne kiseline nije samo dobar izbor tokom trudnoće, već je korisno koznumirati je i prilikom pokušaja začeća. Za trudnice, preporučena dnevna doza folne kiseline iznosi 600 mcg. Ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se od 400 do 800 mcg najmanje mjesec dana pre nego što se trudnoća dogodi.

#8  Željezo

Kome je namijenjeno: ženama
Uticaj na plodnost: Sprečava anemiju izazvanu nedostatkom željeza, koja može uzrokovati poremećaje u ovulaciji, a koji mogu dovesti do neplodnosti. Istraživanje sa više od 18.000 žena pokazala je da suplementacija željezom smanjuje rizik za razvoj neplodnosti uzrokovane poremećajima ovulacije.

#9 Selen

Kome je namijenjen: muškarcima i ženama
Uticaj na plodnost: Poboljšan kvalitet sperme. Smanjuje rizik za nastanak pobačaja.

Istraživanje iz 2015. godine utvrdilo je da nedostatak selena može biti faktor pobačaja, niskog kvaliteta sperme i loše pokretljivosti sperme. Prema istraživanju iz 2019. godine, selen takođe može pomoći u održavanju zdravlja folikularne tečnosti koja okružuje jajne ćelije.
Budući da je selen neophodan da bi se proizvodila kvalitetna sperma, neka istraživanja su ukazala na to da kombinacija selena i vitamina E može poboljšati kvalitet i pokretljivost sperme.

#10 Cink

Kome je namijenjen: muškarcima i ženama
Uticaj na plodnost: Pomaže u oplodnji i razvoju jajnih ćelija. Poboljšava kvalitet sperme.

Cink je neophodan za stvaranje sperme, a veliki broj istraživanja sugeriše da bi nedostatak cinka mogao uzrokovati loš kvalitet sperme. Istraživanje  iz 2019. godine utvrdilo je da što je niži nivo ovog minerala u krvi, potrebno je više vremena za začeće.

#11 Namirnice bogate omega-3 kiselinama 

U njih spada sitna masnija riba poput skuše, haringe, sardina koji su i odličan izvor vitamina D, a trebalo bi da je jedete dva-tri puta sedmično. Biljne namirnice koje sadrže zdrave masti su avokado, orah, sjemenke bundeve i sjeme lana. Omega-3 masne kiseline utiču na bolju propustljivost ćelijskih membrana, uključujući jajnu ćeliju i kvaliteniju spremu.

Preporuka je da ove nutrijente uzimate zajedno zbog bolje aposorpcije i podrške.


Amela Ivković O'Reilly završila je medicinsku školu i započela studij medicine, provela dvije godine u Grazu, Austrija, i u Dablinu, Irska, završava studij nutricionizma koji joj je poslužio kao prilika za pronalazak holističkog i integrativnog pristupa ljudskom zdravlju gdje je svaki pacijent univerzalan. Trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije. Sarađuje sa stručnjacima na polju nutricionizma, herbalizma, osteopatije, refleksologije, akupunkture, kognitivne psihologije i sporta.

Na našem IG profilu @ljepotaizdravlje potražite i Ameline odgovore na ostala pitanja koja ste poslali…

ljepotaizdravlje.ba

peakSTOCK, Lordn, LumenSt / iStock via Getty Images Plus, PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.