Pitali ste nutricionisticu: “Koji napitak za detoksikaciju preporučujete?”

by | 9 Marta, 2022
Amela Ivković O'Reilly

Koji napitak za detoksikaciju preporučujete? Ovo je pitanje koje ste uputili nutricionistici  Ameli Ivković O'Reilly. U nastavku pročitajte njen odgovor.

Preporučujem sok od đumbira i limuna začinjen biberom i kajenskom paprikom. Možete ga konzumirati dvaput dnevno, 15 minuta prije obroka.

Napitak za detoksikaciju – recept

Priprema se tako što pomiješate 1 supenu kašiku soka od limuna, dvije supene kašike soka od limuna, pola kašičice bibera i pola kašičice kajenske paprike.

napitak za detoksikaciju

Polina Tankilevitch via Pexels

Amela u nastavku odgovara na još nekoliko pitanja koje ste postavili, a tiču se konzumacije chia sjemenki, suplementaciji, ishrani djece…

Chia sjemenke dvaput sedmično

Pitanje: Koliko puta sedmično je dozvoljeno jesti chia sjemenke u kombinaciji sa biljnim mlijekom i voćem?

Odgovor: Dvaput sedmično, a veoma je bitno imati raznovrstan jelovnik tako da se bilo koja kobinacija ne ponavlja više od dva puta.

Pročitajte i… Kakva ishrana se preporučuje za poboljšanje plodnosti?

Suplementacija za rekreativce

Pitanje: Da li treba pojačati suplementaciju ako treniramo dva do četiri puta sedmično s tegovima. Ako da, koju?

Odgovor: Da, magnezijum malat (800 mg dnevno), kolagen (ja preferiram riblji) i L-citrulin 1.5 g dvaput dnevno između obroka i povećati unos zdravih masnoća i proteina u hrani.

Ishrana bez mesa – za djecu

Pitanje: Dijete od dvije godine potpuno odbija da jede meso, čime da nadoknadimo unos?

Odgovor: To je česta pojava i za sada nemate potrebe za brigu. Možete mu/joj tjesteninu, rižu i slično praviti na iskuhanoj koljenici ili temeljcu od piletine ili ribe. Uvijek možete izblendati komadiće mesa u sos koji dodajete hrani.

Pročitajte i… Zašto je povrće u ishrani tako važno?


Amela Ivković O'Reilly završila je medicinsku školu i započela studij medicine, provela dvije godine u Grazu, Austrija, i u Dablinu, Irska, završava studij nutricionizma koji joj je poslužio kao prilika za pronalazak holističkog i integrativnog pristupa ljudskom zdravlju gdje je svaki pacijent univerzalan. Trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije. Sarađuje sa stručnjacima na polju nutricionizma, herbalizma, osteopatije, refleksologije, akupunkture, kognitivne psihologije i sporta.

ljepotaizdravlje.ba

Polina Tankilevitch via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.