Šta je Veganuary i kako možete da se priključite ovom pokretu?

by | 4 Januara, 2022
Veganuary pokret

Ako ste se pitali šta je Veganuary i kako možete da se priključite ovom pokretu – pročitajte tekst do kraja! Odgovori su tu…

Na početku godine svi nešto obećamo sebi – da nećemo piti alkohol, da ćemo se riješiti duhana, da ćemo zdravije jesti i vježbati… Ipak, mnogo takvih odluka “izdrži” do kraja prve sedmice nove godine… Ali, promjene možete da napravite bilo kada, nezavisno od toga da li je ponedjeljak ili prvi dan godine!

Šta je Veganuary?

Pokret Veganuary tu je da vas podrži u isprobavanju biljne ishrane prvih mjesec dana 2022. godine, a onda možda i nakon toga.

Osim što vas kvalitetno vodi kroz veganstvo, omogućava vam i da se zdravije hranite, saznate više o uticaju hrane na okolinu te koliko veganska hrana može biti ukusna. Takođe, koliko je zapravo jednostavno izbaciti životinjske proizvode.

Veganuary – kako možete da se priključite?

Veganuary je neprofitna organizacija koja je pokrenuta u Velikoj Britaniji 2014. godine, ali se od tada proširila širom svijeta. Potiče učesnike da se 31-dnevno obvezuju na vegansku ishranu tokom mjeseca januara  (ne, niste zakasnili!), a takođe sarađuje s kompanijama na lansiranju i promovisanju veganskih proizvoda.

Pročitajte i… Ukusno i zdravo: Veganski burger (RECEPT)

Ideja koja stoji iza Veganuaryja je učiniti što lakšim isprobavanje biljne ishrane. U nedavnom istraživanju YouGova, 31 % odraslih SAD-a izjavilo je da je zainteresovano da isproba vegansku ishranu, ali 13 % je bilo zabrinuto da se neće držati toga, 10 % zabrinuto je zbog troškova, a devet % traži pomoć s receptima, saopštio je Veganuary EcoWatch. Upravo se na tim problemima i mitovima o veganskoj ishrani pokušava doskočiti.

Kako Veganuary utiče na promjene?

Iako nekima mjesec dana nije dovoljno da se osjete promjene, zapravo jeste. Ako vam treba referenca na to kako mjesec dana može promijeniti stvari, zamislite kako bi vaši zubi izgledali da ih jednostavno ne perete mjesec dana.

U 2021. godini, 85 % učesnika reklo je da planiraju prepoloviti potrošnju životinjskih proizvoda do kraja godine, dok je 40 % reklo da će nastaviti s novom ishranom. No učesnici su prenijeli pozitivna iskustva nakon samo mjesec dana veganske ishrane. Prošle godine 48 % učesnika reklo je da im se koža poboljšala, 57 % je izjavilo da je boljeg raspoloženja, a 61 % da imaju više energije.

Osim toga, uveliko pomažete okolini. Prema istraživanjima, ishrana bazirana na biljci može smanjiti emisije do 50 % u poređenju s prosječnom zapadnjačkom ishranom, a stočarska poljoprivreda doprinosi klimatskoj krizi i drugim ekološkim problemima: odgovorna je za 14,5 % globalnih emisija gasova staklene bašte, a pet najvećih svjetskih mesnih i mliječnih kompanija imaju ogroman karbonski otisak.

Pročitajte i… Nova platforma pomoću koje sve recepte možete pretvoriti u veganske

Ne radi se samo o smanjenju emisija gasova staklene bašte. Izbjegavanje životinjskih proizvoda takođe može smanjiti vaš uticaj na promjenu namjene zemljišta, potrošnju vode i onečišćenje nutrijentima, između ostalog, a ako učestvujte u Veganuaryju, poštedite i dva miliona životinja nepotrebne patnje.

Kako se priključiti Veganuary pokretu?

Ako se prijavite za Veganuary posredstvom interneta, dobijate službeni Veganuary početni komplet, dnevne recepte, praćenje ishrane, planove obroka, savjete o pripremi hrane i 31-dnevnu seriju e-mailova. Nadalje, dobivate besplatnu e-kuharicu slavnih osoba s receptima Venus Williams, Jane Goodall, Bryana Adamsa, Mayima Bialika i drugih. Goodall je, na primjer, priložio veganski kolač od sira od jagoda, dok je Williams ponudila recepte za tri smoothieja.

“Naš cilj je osigurati da ljudi imaju tako pozitivno iskustvo jedenja veganske hrane u januaru zbog svih sjajnih lansiranja koja dolaze i posebnih promocija koje kompanije nude, da odluče značajno smanjiti ili čak eliminisati konzumaciju životinjskih proizvoda, dugoročno gledano”, rekli su osnivači ovog pokreta koji uzima sve više maha.

Širenje kampanje poklapa se s većom ekološkom sviješću i naglaskom na biljnoj ishrani, pa zašto se ne biste priključili i vi? Zapravo, zaista ne postoji argument protiv!

Tekst originalno objavljen na www.ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.ba

vaaseenaa / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.