Ključni razlozi zbog kojih ne možete skinuti višak kilograma
Mnogi ljudi koji se odluče na skidanje kilograma smatraju kako je dovoljno trenirati ili promijeniti prehranu, no to nije dovoljno... Kad kilogram...
Sezona je mladog luka i šteta je ne iskoristiti priliku jer je bogat vitaminima i mineralima, i odličan u zaštiti zdravlja.
Mladi luk ima antibakterijska svojstva pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje varenja…
Zeleni dio mladoga luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze nutrijenti odlični za zdravlje.
Štiti srce – pun je antioksidansa koji štiti ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
Dobar je za vid – štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog sljepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko tri posto dnevnih potreba za vitaminom A.
Jača kosti – vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove, prenosi portal Alo.
Snižava holesterol – posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pomaže i u regulisanju nivoa ećera.
Za ljepšu kožu – pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.
congerdesign via Pixabay