Avokado vam može pomoći da doživite stotu

by | 25 Aprila, 2012
Prema posljednjim istraživanjima, avokado može biti savršeno oružje u borbi protiv prijevremenog starenja i bolesti. Ulja iz voća su se na testu pokazala kao odlična u borbi protiv slobodnih radikala, koji su glavni izazivači srčanih oboljenja i raka.
Mnogi sastojci koji sadrže antioksidanse u povrću i voću kao što su mrkva i paradajz mogu pomoći kod rješavanja problema slobodnih radikala, ali njihove supstance ne mogu prodrijeti do mitohondrija. Ali sastojci avokada mogu, kako su pokazala istraživanja američkih stručnjaka/inja za biohemiju i molekularnu biologiju.
 
– Slobodni radikali nastoje da unište mitohondrije i tako zaustave proizvodnju energije u samoj ćeliji, kako bi na kraju ćelija umrla. Kako bismo vam približili ovu sliku, pokušajte da zamislite da dođe do izlivanja nafte, a vi umjesto da sanirate napuklu cijev iz koje ističu otrovne materije i gasovi, čistite samo prosuto ulje – rekao je Kortes Roho sa univerziteta u Meksiku.
 
Ulje avokada toliko je blagotvorno da omogućava ćelijama da prežive čak i kada su izložene visokom procentu gvožđa, koje je zaduženo za proizvodnju slobodnih radikala. Najsličniji hemijski sastav ulju avokada ima maslinovo ulje, što potvrđuje veoma nizak stepen određenih hroničnih bolesti u pojedinim mediteranskim zemljama, stoga se ulje avokada smatra maslinovim uljem Amerike! 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.