Zobena kaša: Najzdraviji doručak za energiju
Zobena kaša obogaćena voćem i začinima je najzdraviji doručak za energiju koji podržava zdravlje. Isprobajte jednostavne recepte Naučnici potvrđuj...
Svježi sir postaje sve popularniji, ali da li je cottage sir zdrav? Otkrijte njegove nutritivne prednosti
Ovo je pitanje koje možda nikada niste razmatrali, ali cottage sir je trenutno veoma popularan na društvenim mrežama. Koristi se kao namaz na bagelima, sastojak za palačinke, dodatak kajgani ili čak u kombinaciji sa senfom. No, da li je zapravo zdrav?
Cottage sir je proizvod od zgrušane mliječne masti, poput fete, mocarele i rikote. Dr. Megan Rossi, nutricionista i dijetetičar, objašnjava da je bogat proteinima, nizak u kalorijama i nije ultraprocesuiran. Također, svježi sir je svestran i pristupačan.
Lumpy tekstura svježeg sira dolazi od proteina, koji su zdravi. Svježi sir sadrži casein i whey proteine, pri čemu casein sporije svari, pomažući vam da duže ostanete siti.
Oba stručnjaka se slažu – da, zdrav je. Porcija od jednog šolje sadrži 25 grama proteina, 11 grama ugljikohidrata i značajnu količinu kalcijuma i kalija. Također je dobar izvor selena, što je važno za zdravlje štitne žlijezde.
Ostale zdravstvene prednosti uključuju blagu regulaciju krvnog pritiska, a sadrži i male količine kalcijuma. Ako odaberete pravu vrstu, može biti i fermentisana hrana, što je dobro za crijeva.
“Tradicionalno, potrebni su mlijeko i kiselina da bi se napravio,” objašnjava dr. Rossi. “Kada bakterije dođu u kontakt sa laktozom, proizvode ove kiseline koje zatim izazivaju koagulaciju. Da bi se ovaj proces brže, lakše i vjerovatno jeftinije izveo, često se jednostavno dodaje sirće kao kiselina, što znači da ne sadrži žive bakterije i nije fermentisana hrana.
Svježi sir je lako uključiti u ishranu. Može se koristiti u palačinkama, salatama ili jednostavno na kruhu. Ako niste ljubitelj, grčki jogurt je odlična alternativa.
Svježi sir je popularan iz dobrih razloga. Ako volite svježi sir, isprobajte ga na različite načine – kao namaz, u salatama ili sa voćem. Dajte mu šansu
NataliPopova, DronG/iStock/Getty Images Plus