Jedete li ovako, ne bojte se raka

by | 18 Oktobra, 2012
Osobe koje barem jednom sedmično konzumiraju zeleno povrće smanjuju šansu za razvoj karcinoma usta, bubrega, crijeva i dojke od 17 do 32 posto, u poređenju s onima koji ovo povrće ne jedu. 
Rizik za razvoj karcinoma usta može se smanjiti konzumacijom povrća iz porodice krstašica barem jednom sedmično, piše u istraživanju objavljenom u časopisu Annals of Oncology. 
 
U povrće iz porodice krstašica pripadaju:
• Brokula 
• Klice 
• Karfiol 
• Kupus 
• Rotkvica 
• Potočarka 
 
Stručne osobe su utvrdile da oni koji barem jednom sedmično konzumiraju zeleno povrće smanjuju svoju šansu za razvoj karcinoma usta za 17% (petinu) u poređenju sa onima koji ovo povrće ne jedu. 
 
Konzumacija zelenog povrća ima značajan uticaj i na sljedeće vrste karcinoma: 
• Rizik od karcinoma bubrega smanjuje za gotovo 32% 
• Rizik od ezofagealnog karcinoma smanjuje za 28% 
• Rizik od kolorektalnog karcinoma i karcinoma dojke smanjuje za 17%. 
 
vitamini.hr 
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.