Mineral koji nas na koncu ubije

by | 3 Jula, 2012
Ljudske dnevne potrebe za kuhinjskom soli iznose oko pet grama, no kristalizirani mineral toliko je omiljen kod prehrambene industrije da se čak 75% ukupne soli koju jedemo već nalazi u hrani koju kupujemo. Pa ipak još solimo.
Prevelike količine soli oštećuju krvne žile i povećavaju rizik od povišenog krvnog pritiska (hipertenzije). A ako kroz duži vremenski period konzumirate previše slane hrane, vrlo je vjerovatno da ćete dobiti hipertenziju, upozoravaju u časopisu Circulation. 
 
Oni koji uzimaju puno soli, s vremenom imaju i visoke vrijednosti mokraćne kiseline u krvi te albumina u serumu, bioloških pokazatelja oštećenja krvnih žila. S tim nalazima povezan je i razvoj hipertenzije, pa se može zaključiti da je preveliki unos soli neovisan faktor rizika za pojavu povišenog krvnog pritiska. 
 
U zapadnim zemljama dnevni unos soli je znatno veći od maksimalnih preporučenih količina. Čak 75% ukupne soli koju jedemo već se nalazi u hrani koju kupujemo. Stoga ova saznanja treba da nas potaknu na razmišljanje o opasnostima koje nosi pretjerana konzumacija soli te odgovornostima proizvođača hrane o adekvatnom deklariranju količine soli na nekom proizvodu kako bi potencijalni kupac i konzument/ica imao/la mogućnost zdravijeg izbora. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.