Napokon jedete i mršavite!

by | 20 Avgusta, 2012
Ako provodite dijetu vi ste zapravo zaratili s vlastitim tijelom. Ako i dobijete bitku, rat ćete vjerojatno izgubiti. Ako ga pokorite, poslušnost vam nikad neće pružiti. I zato ćete svako malo imati pobune, debljanje ili osjećaj nezadovoljstva. Vrijeme je stoga za intuitivnu prehranu i mršavljenje!
Što bi se dogodilo da jedete čokoladne kolačiće za svaki obrok cijele dvije sedmice? Konvencionalna mudrost rekla bi ‘katastrofa’. Pa ipak, upravo je to učinila Geneen Roth, autorica knjiga o nutricionizmu. Ona je zauvijek prekinula s dijetama i na koncu skinula 18 suvišnih kilograma (i održala novu liniju više od 20 godina). 
 
Njena priča počela je s nizom neuspješnih dijeta i novog debljanja. No onda je odlučila prestati manipulirati svojim tijelom i pustiti da prirodni signali odluče kad treba jesti ili prestati s jelom. Neka tijelo kaže što želi. Mala promjena je dovela do revolucije koju je nazvala ‘intuitivna prehrana’. 
 
Što je intuitivna prehrana?
Riječ je o stilu života koji odbacuje dijete te uči ljude da vjeruju signalima svog tijela – upravo suprotno od onog što potiču kreatori dijeta. 
 
Umjesto da potiskujete apetit i usporavate metabolizam, koncentrirate se da jedete ono što tijelo želi i treba, te prestanete jesti čim osjetite prvi signal sitosti. Najbolji dio ovog je da jedete ono što želite upravo kad poželite. No to je i najteži dio jer jedete ono što želite samo kad to stvarno želite. 
 
Ovo nema nikakve veze s prežderavanjem. Počnete li obraćati pažnju na tjelesne signale, vrlo brzo ćete shvatiti da će prejedanje i jedenje slatkiša izazvati umor i želučane probleme. S druge strane, počinjete primjećivati da domaća salata i malo maslinova ulja ili neko slično jelo daje snagu i olakšava rad organizma. Dakle umjesto da na slatkiše gledate kao na ‘lošu’ ili ‘zabranjenu’ hranu koju ne smijete jesti jer deblja, prateći signale svog tijela shvaćate da oni nisu loši već uzrokuju da se vi osjećate loše ako ih previše pojedete. 
 
Odbacite stoga etikete ‘dobra’ i ‘loša’ hrana. Samo postanite svjesni što jedete upravo u trenutku dok jedete. 
 
Kako jesti intuitivno:
 
1. Jedite bez ometanja.
Dok jedete, sjedite, bez knjige, bez TV-a, bez kompjutora, a na početku i bez ozbiljnijeg razgovora koji bi skretao pažnju s hrane. Bez da osuđujete namirnice pred sobom, samo pažljivo jedite i pratite reakcije svog tijela. Usredotočite se na okus, miris i kako se osjećate dok jedete. 
 
2. Jedite samo ako ste gladni i zaustavite se na prvi znak sitosti.
Naše tijelo je pametnije od nas. Čim osjetite da je bilo dovoljno, ne previše, već dovoljno, prestanite jesti. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.