Napravi sama: Mlijeko od indijskih oraščića

feb 15, 2021 Zdrava hrana

Jeste li u trgovini već posegnuli za biljnim mlijekom - zdravijoj alternativi kravljem ili kozjem mlijeku? Osim uobičajenog sojinog ili bademovog, na policama ima i drugih "vrsta"... Znate li da možete da ih napravite i sami?

Svaki od brendova ima svoje različitosti koje utiču na okus finalnog proizvoda, ali je na kraju i dalje riječ o industrijskom proizvodu koji bi morao glumiti životinjsko mlijeko.

Za izradu biljnog mlijeka potreban vam je običan blender, voda i osnovni sastojak. Za izradu mlijeka od indijskih oraha, koji imaju relativno neutralan okus, ne trebaju vam nikakvi skupi dodaci ni uređaji.

Šaku oraha namočite u vodi. Nakon nekoliko sati oni postaju dovoljno mekani da ih možete samljeti u bilo kojem blenderu. Domaće mlijeko od indijskih oraha ima svilenkastu glatku teksturu i nenametljiv okusni profil koji funkcioniše jednako dobro kao dodatak kafi, žitaricama ili u milkshakeu.

Dodatno, možete izraditi i vrhnje. Tako Isa Chandra Moskowitz u veganskoj kuharici “Isa Does It” navodi da sameljete dio sirovih namočenih oraha u jednom ili dva dijela vode. No umjesto omjera 1 : 2, za izradu najukusnijeg mlijeka možete koristiti omjer 1 : 4 kako bi smjesa nalikovala viskoznosti obranog mlijeka.

Rezultat je daleko bolji od bilo kojeg kupovnog mlijeka. Okus je sladak i bogat, ali nije agresivan kao što je kod nekih zobenih ili sojinih mlijeka.

Mlijeko koristite odmah nakon što ste ga izradili jer sadrži dozu prozračnosti koju nećete osjetiti u proizvodu iz tetrapaka. Takođe, ne sadrži konzervanse, agente za geliranje niti vam treba pasterizacija pa imate punoću arome. Samo sirovi indijski oraščić, voda i možda kapljica javorovog sirupa.

Recept za izradu mlijeka od indijskih oraščića

Sastojci su dovoljni za četiri šolje

1 šolja sirovih indijskih oraščića
4 šolje vode
1 kašika javorovog sirupa po želji
prstohvat soli, po želji

Umočite oraščiće u vodu i ostaviti ih najmanje dva sata, a idealno je ostaviti ih preko noći. Ako nemate vremena ili ste ih zaboravili namočiti, možete ih skuhati u kipućoj vodi 10 – 15 minuta dok ne omekšaju. Iscijedite ih, a potom ih prebacite u blender dodajući svježu vodu i ostale sastojke ako ih koristite.

Blendajte na najvećoj brzini oko dvije minute. Možda su na dnu preostali neki veći komadići, pa u tom slučaju promiješajte tekućinu i blendajte još 30 sekundi. Ako vam komadići mogu zasmetati, procijedite mlijeko kroz sito. U frižideru može stajati do sedam dana.

thetakeout.co

Polina Tankilevitch via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.