Sad organsko više nije ni zdravije ni sigurnije?!

by | 4 Septembra, 2012
Ako u vrtu uzgajate povrće i voće, dobro znate da je ukus njihovih plodova bogatiji nego išta što se može naći u većini trgovina. Pa ipak, tim sa Univerziteta u Stanfordu nije naišao na dokaz o dodatnim zdravstvenim koristima organske hrane. Osim toga, poručuju da organski proizvodi nisu uvijek bez pesticida. 
 
Organski uzgojena hrana je jako skupa, međutim istraživački tim tvrdi da nije hranjivija nego hrana uzgojena pomoću pesticida i hemikalija – i ne donosi veće koristi za zdravlje. 
 
Dr Dena Bravata i kolege iz Stanford University Medical Centra u Kaliforniji nisu našli jasan dokaz značajnih zdravstvenih koristi od kupovanja i po tri puta skupljih plodova iz organskog uzgoja. 
 
Je li organska hrana zdravija, pa to opravdava visoku cijenu?
 
Ljudi organsku hranu najčešće kupuju kako bi izbjegli pesticide. Međutim, utvrđeno je da etiketa ‘organsko’ ne znači i bez pesticida. Ipak, priznaju da je hrana iz organskog uzgoja imala niže razine pesticida. 
 
Skepsa oko nove velike studije
 
Rezultati objavljeni u časopisu Annals of Internal Medicine temelje se na najvećem pregledu postojećih studija koje su upoređivale dvije vrste hrane. Upoređujući podatke hiljada radova tražili su zdravstvene prednosti organske hrane. Količina vitamina, masti i proteina u obje vrste hrane bila je podjednaka. 
 
Zagovornici/e organskog uzgoja smatraju da količina pregledanih podataka uključenih u ovu studiju ne znači da nisu zanemareni neki bitniji faktori, poput antioksidansa i drugih fitohemikalija. A čak i ako organski nije zdravije, još uvijek je ukusnije. 
 
Treba istaći da su istraživači utvrdili da je 30 posto manja vjerovatnost da su organski proizvodi zagađeni pesticidima nego konvencionalno uzgojeno voće i povrće. Naravno, to ne garantuje da pesticida uopšte nema. 
 
Dvije prijašnje studije s djecom utvrdile su niže razine ostataka pesticida u urinu djece na organskoj prehrani. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.