Suhi orašasti plodovi za zdravo srce

by | 22 Februara, 2013

Svi smo čuli o zdravstvenim prednostima orašatih plodova na naše tijelo. Isto tako, zanimljivo je znati da postoje mnogi orašasti plodovi i sjemenke koje spadaju u kategoriju suhog voća, ali su vrlo prepoznatljivi po svojoj prirodi, a poznati su i po svojim prehrambenim dobrobitima. Dakle, ako mislite da srčani bolesnici ne mogu jesti suhe orašasta plodove, onda ste u krivu!

Ovi orašasti plodovi su bogat izvor minerala, vitamina, željeza, cinka i omega-3 masnih kiselina, koje su vrlo bitne za naše zdravlje. Mnogi ljudi izbjegavaju orašaste plodove misleći da oni imaju visoke razine holesterola. No, za razliku od ovog, ovi orašasti plodovi su iznimka i imaju sve prehrambene vrijednosti koje su bitne za zdravo srce. Ovdje je popis suhih orašastih plodova koji su dobri za vaše srce…

1. Lješnjaci

Lješnjaci sadrže i folnu kiselinu koja je važan vitamin koji sprečava anemiju. Lješnjaci su također bogati prehrambenim vlaknima, mineralima i brojnim fitohemikalijama. Folna kiselina također pomaže i u pumpanju što više krvi u tijelu.

2. Orasi

Orasi su bogat izvor važnih omega-3 esencijalnih masnih kiselina poput linolenske kiseline. Dodavanje oraha u našoj svakodnevnoj prehrani pomaže nam da snizimo lošu razinu holesterola u krvi. Omega-3 masne kiseline sprečavaju bolesti koronarnih arterija, i imaju protuupalna svojstva u sprečavanju srčanih bolesti.

3. Bademi

Bademi su poznati po svojim zdravstvenim prednostima. Nutritivna vrijednost badema je izuzetna. Bademi su bogati vitaminima i mineralima i štite naš organizam od bolesti srca i raka. Osobe koje pate od dijabetesa i visokog krvnog pritiska mogu jesti bademe jer imaju sposobnost snižavanja lošeg holesterola.

4. Pistacije

Za pistacije se kaže da su skladište minerala poput bakra, mangana, kalija, kalcija, željeza, magnezija, cinka i selena. Prehrambene prednosti pistacija su stvarno visoke. Udio bakra u pistacijama povećava tjelesni metabolizam i čisti krvne žile. To u konačnici čuva vaše srce zdravim.

5. Kesteni

Kesten je bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina poput oleinske kiseline i palmitoleic kiseline, koja je vrlo korisna u smanjenju razine holesterola u krvi. Ovaj orah je bogat dijetalnim vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima koji sprečavaju bolesti srca. Dijetalna vlakana u kestenu također poboljšavaju našu probavu. Ovaj orašasti plod je istovremeno odličan izvor minerala kao što su željezo, kalcij, magnezij, mangan, fosfor i cink.

6. Kikiriki

Kikiriki je poznat po tome kao izvrstan izvor resveratrola, antioksidansa. Ovaj antioksidans nas štiti od bolesti srca. On gradi naše krvne žile i njeguje naše tijelo. Međutim, ljudi koji su alergični na kikiriki trebaju ga izbjegavati.

7. Suncokretovo sjeme

Suncokretovo sjeme sadrži prirodni antioksidansi koji pomaže u uklanjanju štetnih toksina iz tijela. Klorogenska kiseline koja je prisutna u ovom sjemenu pomaže u smanjenju visoke razine šećera u krvi. Suncokretovo sjeme također je nevjerojatno bogat izvori mnogih esencijalnih minerala poput kalcija, željeza, mangana, cinka, magnezija, selena, i bakra. Ovi minerali imaju važnu ulogu u proizvodnji krvi, regulaciji aktivnosti vezanih uz srce i naših tjelesnih mišića.

Izvor: ljepota.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.