Jelkice s čokoladom – najjednostavnija slastica koju možete spremiti za blagdane

by | 19 Decembra, 2023

Praznici su idealno vrijeme da ispoljite svoju kreativnost ⁠

Pronašli smo recept za hrskave jelkice od lisnatog tijesta. Brzo se i jednostavno prave, a lijepo izgledaju na primjer stolu za doručak. Potrebna su vam samo 4 sastojka i obećavamo vam da će ih obožavati cijela porodica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Alles zur Food Fotografie 📷✨ (@klara_and_ida)

⁠Sastojci⁠:

  • 2 sloja lisnatog tijesta
  • 4-5 kašika Nutelle
  • 1 žumance
  • 1 kašika biljnog mlijeka
  • Sirovi šećer od šećerne trske, šećer u prahu (nije obavezno)⁠

Priprema:

Razvaljajte lisnato tijesto. Izrežite tanku traku iste veličine s kraće strane oba sloja. Jedan sloj lisnatog tijesta ravnomjerno namažite Nutellom, na to stavite drugi sloj lisnatog tijesta. Dobiveni sendvič od lisnatog tijesta još malo zarolajte valjkom za tijesto. ⁠

Izrežite trakice širine oko 2 cm s duže strane. Svaku traku oblikujte u jelku kao što je prikazano na videu i navucite na drveni štapić. Od preostale dvije trake lisnatog tijesta izrežite male zvjezdice. ⁠

Na lim za pečenje stavite jelke i zvjezdice. Umutiti žumanjak sa biljnim mlijekom i premazati preko lisnatog tijesta. Po želji lisnato tijesto prije pečenja pospite šećerom od trske.⁠

Peći u zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni 20 minuta.

Savjet: Zvjezdice će ranije porumeniti, izvadite ih iz rerne nakon 10-ak minuta. Nakon pečenja zvjezdice staviti na jelke, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Uživajte!

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.