Koje je optimalno vrijeme za doručak?

by | 23 Juna, 2024

Uravnotežen doručak je ključan za vašu jutarnju energiju, metabolizam, razinu glukoze u krvi, raspoloženje i koncentraciju. No, kada je najbolje vrijeme za doručak? Stručnjaci ističu da ne postoji univerzalno vrijeme koje odgovara svima

Dobro pravilo je ostaviti najmanje 12 sati između večere i doručka. Naprimjer, ako ste večerali u 19:30, idealno je doručkovati nakon 07:30, kako bi tijelo imalo dovoljno vremena za odmor i regeneraciju.

Mnogi stručnjaci smatraju da je optimalno vrijeme za doručak između 07:00 i 09:00 ujutro, unutar sat vremena nakon buđenja. Tijelo je tada spremno za apsorpciju hranjivih tvari koje će potaknuti metabolizam i pružiti energiju za jutarnje aktivnosti. Duži vremenski interval između obroka može imati pozitivne učinke na zdravlje crijeva i poticanje metabolizma.

Važno je naglasiti da nije samo vrijeme, već i sadržaj doručka ključan. Kvalitetan doručak trebao bi biti bogat proteinima, vlaknima i fitonutrijentima, što pomaže u regulaciji glukoze u krvi te osigurava stabilnu energiju tokom cijelog dana. Preporučuje se izbjegavati slatke doručke poput krofni ili slatkih peciva, koje mogu izazvati nagli skok šećera u krvi, a potom pad energije.

Dobro izbalansiran obrok, bogat ugljikohidratima, proteinima i zdravim mastima, ključan je za održavanje stabilne razine energije i koncentracije u jutarnjim satima.

Zašto se doručak ne smije preskakati?

Preskakanje doručka može imati negativne posljedice na vaše zdravlje iz više razloga. Kalorije su mjerilo energije koju tijelo dobiva iz hrane, a preskakanjem doručka unosite manje kalorija nego što vaše tijelo treba nakon noći posta. To može rezultirati usporavanjem metabolizma, povećanim stresom i smanjenjem imuniteta.

Kada birate namirnice za doručak, važno je odabrati one koje su bogate nutrijentima i pružaju dugotrajnu energiju. Neki od zdravih izbora uključuju:

– Zobena kaša s voćem i orašastim plodovima: Zobene pahuljice su odličan izvor vlakana i proteina, dok voće i orašasti plodovi pružaju vitamine, minerale i zdrave masti.

– Jaja i avokado na integralnom hljebu: Ovaj obrok obiluje proteinima, zdravim mastima i vlaknima, pružajući dugotrajnu energiju i osjećaj sitosti.

– Jogurt s medom i chia sjemenkama: Jogurt je izvrstan izvor kalcija i proteina, a dodatak chia sjemenki pruža vlakna i omega-3 masne kiseline, što je korisno za vaše zdravlje.

Biranjem ovakvih nutritivno bogatih opcija za doručak možete osigurati stabilnu razinu energije i poboljšati koncentraciju tokom jutra.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus