
Tri recepta zbog kojih ćete zavoljeti cveklu
Odavno smo shvatili kako cvekla nije stvorena samo za pripremu salata već da ovaj ljubičasti plod nudi puno više. Donosimo tri recepta zbog kojih ć...
Osim što će vam uštediti vrijeme, imat ćete upola manje posla. Naime, kod ovog recepta stavljate sve sastojke u tavu! A na kraju će lazanje imati okus kao i „klasične“.
Ogulite te nasitno nasjeckajte bijeli luk i crni luk. Operite tikvice, prebrišite, odrežite krajeve, prerežite po dužini pa na ploške. Operite bosiljak, protresite pa natrgajte listiće. Ugrijte 2 kašike ulja u tavi te popržite tikvice uz povremeno okretanje oko 5 minuta. Izvadite te ostavi po strani. U istoj toj tavi ugrijte 2 kašike ulja. Dodajte mljeveno meso pa pržite uz miješanje oko 7 minuta. Dodajte crni i bijeli luk te pržite oko 3 minute. Dodajte zatim paradajz, svježi sir i tikvice.
Ulijte temeljac, začinite solju, biberom i prstohvatom šećera. Natrgajte grubo tijesto za lazanje te raspodijelite u smjesi od mesa. Poklopite pa ostavite da krčka oko 10 minuta na srednjoj vatri. Raspodijelite po lazanji mozzerellu i naribani sir te ostavite poklopljeno još oko 5 minuta na laganoj vatri. Maknite potom sa šporeta te ostavite da odstoji oko 10 minuta. Ukrasite listićima bosiljka te poslužite u tavi.
Buon appetito!
DronG / iStock / Getty Images Plus