Loše navike zbog kojih se budimo umorni i kako da ih se riješimo!

jun 10, 2020 ZDRAVLJE

Iako nam je san svima potreban, mnogi ne uspijevaju svaku noć kvalitetno da se naspavaju i često se bude umorni i tromi. Stručnjakinja za poremećaje spavanja iz Sydneya Olivia Arezzolo objasnila je pet najčešćih loših navika spavanja, šta one znače i kako ih ispraviti.

“Ako često ne možete zaspati, možda niste usvojili naviku opuštanja sat vremena prije nego što odete u krevet”, smatra Arezollo.

Trebali biste moći lako zaspati, a ako to nije slučaj, moguće je da sami sabotirate spavanje gledanjem televizije prije spavanja, spavanjem tokom dana ili pijenjem kafe popodne.

“U mraku tijelo proizvodi melatonin koji nam pomaže da zaspimo, dok uz svjetlo proizvodi kortizol koji nas razbuđuje pa je naveče dobro izbjegavati jako osvijetljene prostore”, savjetuje Arezzolo za The Sun.

Ako to ne pomogne, napominje ona, razlog nesanice može biti i hormonalna neravnoteža zbog policističnih jajnika, prekomjernog rada štitnjače, depresije i anksioznih poremećaja.

Buđenje u noći takođe je loš znak, a za to je često kriv stres. Osjećaj anksioznosti i problemi na nas utču i kad se odmaramo jer stres povećava nivo kortizola u tijelu.

“Nivo kortizola prirodno pada zbog cirkadijanskog ritma, a budićete se ako ste pod stresom i imate viši nivo kortizola ili prolazite kroz menopauzu”, rekla je.

Alkohol također nije dobra ideja prije kreveta, jer neke ljude može razbuditi.

Neki smatraju da im je nekoliko sati sna dovoljno, ali Arezzolo smatra da niko ne može dugoročno tako živjeti.

Studije pokazuju da i kad hidriranost padne za samo dva posto, mentalna jasnoća se smanjuje i javlja se osjećaj mamurluka i smanjene bistrine. To se dešava jer mozak uđe u san sporog talasa i izlučuje se beta amiloida koji uzrokuje gubitak pamćenja i rastrojenost.

Arezollo smatra da je dobro rješenje piti više vode tokom dana.

Izvor: klix.ba Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.