Neodoljivi Banana bread prema receptu food blogerice Berine Kapa

by | 4 Aprila, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Često se pitamo kako iskoristiti zrele banane. Osim jednostavnog načina da napravimo ukusan smoothie, možemo napraviti i sočan banana hljeb ili tzv. Banana bread. Toliko je ukusan da će se sigurno svidjeti i osobama koje nisu ljubitelji samih banana.

Banana hljeb se može napraviti s različitim sastojcima, a uglavnom su to zdrave varijante. Danas donosimo jednu takvu.

U ovom receptu je korišteno pirovo brašno. Mnoge su zdravstvene prednosti ovog brašna: pomaže cirkulaciju krvi, jača imuni sistem, izgrađuje jake kosti i pomaže varenje. Zdravije je u svakom slučaju od običnog pšeničnog i lakše se vari. Ipak, pirovo brašno nije bezglutenska namirnica pa stoga nije podobna za oboljele od celijakije i osobe koje su alergične na gluten. U tom slučaju, brašno u receptu se može zamijeniti bezglutenskim.

Sastojci:

  • 200 g pirovog brašna
  • 70 g eritrola
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode
  • 1 kašičica cimeta
  • 70 ml ulja
  • 4 manje banane (birajte što zrelije)
  • 60 ml biljnog mlijeka

Energetske kuglice s mrkvom prema receptu food blogerice Berine Kapa

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Podmažite manji kalup za hljeb.

U zdjeli srednje veličine viljuškom zgnječite 4 banane. Potom dodajte brašno, eritrol, ulje, prašak za pecivo, sodu, cimet i mlijeko te dobro promiješajte.

Sipajte smjesu u podmazan kalup, ubacite na vrh par komadića banane i čokolade po želji, te pecite 55-60 minuta. Rerne su različite, pa dobro procijenite. Tokom pečenja, okrenite položaj kalupa u rerni 2-3 puta. Pred kraj pečenja hljeb će dobiti rumenu boju, a provjerite čačkalicom da li je hljeb pečen: ako ispadne čista, spremno je.

Ostavite banana hljeb da se ohladi bar 15 min, a potom narežite i uživajte. Ako jedva čekate da narežete hljeb prije nego što se ohladi, možda ćete primijetiti da ostaje malo tragova hljeba

na nožu, što je normalno, ali kada se potpuno ohladi, neće ostajati trag.

Čuvanje:

Banana hljeb čuvajte u zatvorenoj kutiji do 3 dana (na sobnoj temperaturi), dok u frižideru može stajati i do 5 dana.

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

 

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.