8 okidača glavobolje koje možete spriječiti!

Ko god često mora otići s posla ili otkazati planove s prijateljima u zadnji tren zbog glavobolje, zna kako iscrpljujuće i neugodne mogu biti, čak i ako nije riječ o migrenama.

Naravno, uvijek možete uzeti tabletu protiv bolova i ona bi trebalo da pomogne, ali što se više istraživanja o ovoj pojavi provodi to je jasnije da je važno spriječiti da se ona uopšte javi. Naravno, ako ste u mogućnosti. Ispostavlja se takođe da je puno uobičajenih dnevnih navika koje ju mogu izazvati, posebno ako joj je osoba sklona.

Evo koje su to “zamke” koje mogu vaš dobar dan u nekoliko trenutaka pretvoriti u pravi pakao.

#1 Preskačete obroke ili postite

Glavobolje su uobičajena reakcija na jaku glad, pa nikako i nikada ne preskačite obroke, a posebno doručak.

#2 Nemate rutinu odlaska u krevet

Bilo da previše ili premalo spavate, ili u krevet odlazite uvijek u drugo vrijeme, u pitanju je navika koja vas može učiniti osjetljivijima na pojavu glavobolje.

#3 Koristite jake parfeme

Ne možete učiniti puno po pitanju ukusa kolege iz kancelarije koji voli staviti puno parfema, ali možete paziti koliko ga vi koristite. Parfemi, mirisni sapuni, svijeće ili sredstva za čišćenje kuće mogu biti okidači za glavobolju.

#4 Previše fizičkog opterećenja

Naporan rad u teretani, posebno ako niste u formi ili su visoke temperature, mogu biti pozivnica za glavobolju. Naravno da to ne znači da smijete preskakati aktivnosti jer će redovna fizička aktivnost sigurno uticati na pojavu glavobolja.

#5 Ne štitite oči

Jako sunce, noćna svjetla na automobilu i fluorescentne lampe mogu lako uzrokovati bol u očima. Ako nosite sunčane naočale po danu, pazite da ne gledate u ekran osam sati i koristite odgovarajuće sijalice možete lako spriječiti pojavu glavobolje.

#6 Stres vas jako pogađa

Među osobama koje pate od migrena, oko 70 posto njih se izjasnilo da je upravo stres okidač za njihove probleme.

#7 Ne pijete vodu

Otprilike trećina onih koji pate od migrena ne piju dovoljno tekućine, a dehidracija je sigurno okidač i njih i običnih glavobolja.

#8 Ne pazite šta jedete

Koja će namirnica biti okidač, razlikuje se od osobe do osobe, ali najčešće su to alkohol, kafa i određene vrste sira, masno meso, čokolada i vještački zaslađivači. Najbolji je savjet da vodite dnevnik ishrane kako biste mogli povezati koje to namirnice na vas loše djeluju.

Ako prihvatite ove savjete možete spriječiti pojavu glavobolja ili ih barem ublažiti. Ako glavobolje postaju ozbiljnije i često se javljaju, možda je vrijeme da posjetite ljekara.

ordinacija.vecernji.hr

Arhiva portala

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.