Kofein je dobar ako se unosi umjereno, zato oprezno s ovim toplim napitkom

Kofein nije loš za zdravlje ako ga unosimo u umjerenim količinama. 

Istraživanja pokazuju da kofein povećava mentalne performanse i budnost jer blokira hemikaliju u mozgu koja je povezana s pospanošću.

– Višestruka ispitivanja proučavala su učinke kofeina u atletici i otkrila da kofein može produžiti izdržljivost i poboljšati performanse – kaže prehrambena stručnjakinja dr. sc. Megan Meyer, iz organizacije International Communications Council.

– Uz to, umjerena konzumacija kofeina iz kafe i čaja također može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i nekih vrsta karcinoma. Ovi napici također sadrže polifenole i antioksidanse, koji su pokazali da štite od hroničnih bolesti – dodala je.

Za većinu ljudi sigurno je unositi do 400 miligrama kofeina dnevno.

– Prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, ako pređete tu količinu, to može uzrokovati zdravstvene probleme poput nesanice, tjeskobe, mučnine, glavobolje, vrtoglavice, nemira ili drhtavice te abnormalnog srčanog ritma – objašnjava Meyer.

FDA navodi da konzumacija oko 1200 miligrama kofeina potencijalno može izazvati nuspojave, poput napada. Prema Meyer, ova količina kofeina može se naći u dodacima prehrani koji sadrže čisti ili visoko koncentrirani kofein u velikim količinama.

– Ako koristite ove vrste proizvoda, neophodno je da pročitate deklaraciju i izmjerite sigurnu količinu za sebe – kaže Meyer.

Je li izvor kofeina važan, po pitanju zdravlja?

– Tijelo prepoznaje razliku između prirodnog i sintetskog kofeina. Zapravo, prema istraživanju IFIC-a o hrani i zdravlju iz 2020. godine, Amerikanci su tokom posljednjih pet godina bili skloni vjerovati da prirodni i sintetski kofein imaju isti učinak – objašnjava Meyer.

Ono što je najvažnije u oba slučaja jeste da ostanete ispod 400 miligrama dnevno, jer ta količina nije povezana s negativnim zdravstvenim učincima kod zdravih odraslih osoba.

– Važno je imati na umu da postoje velike razlike u individualnoj osjetljivosti na kofein, kao i u brzini njegove metabolizacije – dodala je Meyer.

Kolika je zdrava količina kofeina?

Prema Meyer, umjerena konzumacija kofeina kreće se u rasponu od 300 do 400 miligrama dnevno. To je otprilike tri šoljice kafe, oko 148 ml espressa, sedam šoljica crnog čaja ili 11 šalica zelenog čaja, piše RealSimple.

24sata.hr

DragonImages/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.