Opasnosti koje vrijebaju iz plastične flaše

Mnogi misle da ponovnim korišćenjem flaše u kojoj su kupili flaširanu vodu sebi ne mogu mnogo da naštete – ipak je to samo voda, međutim, stvari su znatno drugačije, piše ”Huffington Post”.

plasticna flasa

Ukoliko redovno koristite flašu kupovne vode i dopunjujete je, razmislite ponovo, te flaše nisu namijenjene višestrukoj upotrebi.

U članku objavljenom u žurnalu „Practical Gastroenterology“, stručnjaci su istakli da kompanije koje prodaju flaširanu vodu ne preporučuju kupcima da ih ponovo koriste.

To je zbog toga što „svakodnevno korišćenje flaše i njeno pranje može dovesti do fizičkog raspadanja plastike i stvaranja vidljivih pukotina u njoj u kojima se mogu smjestiti bakterije, tako stvarajući opasnost po zdravlje“, navode oni.

Čak i plastične flaše koje se mogu koristiti veći broj puta mogu biti kontaminirane bakterijama ukoliko ih ne peremo redovno ili ih koristimo uprkos vidljivim oštećenjima, sudeći po ovom članku.

„Bakterije koje se mogu smjestiti u tim pukotinama predstavljaju ozbiljniju opasnost po zdravlje od potencijalne opasnosti da će se iz hemikalija izliti potencijalno opasne hemikalije“, navodi se u članku.

A flaše sa vodom mogu predstavljati raj za bakterije.

U studiji iz 2002. godine objavljenoj u „Kanadskom žurnalu javnog zdravlja“, istraživači sa Univerziteta u Kalgariju uzeli su 76 uzoraka vode iz flaša školske djece – od kojih mnoge nisu prane i po nekoliko mjeseci. Rezultati su pokazali da je skoro dvije trećine uzoraka imalo tragove bakterija koji prevazilaze dozvoljene količine. Ovo je možda rezultat toga što su flaše sve vrijeme, ili duži vremenski period, bile na sobnoj temperaturi, što je dovelo do razmnožavanja bakterija.

Iako istraživači nisu ispitali tačan izvor kontaminacije, „najvjerovatniji izvor bakterija otkrivenih u flašama učenika predstavljaju njihove ruke – tačnije, manjak higijene“, stoji u studiji.

Neoprane flaše vode predstavljaju savršeno mjesto za razmnožavanje bakterija.

„Bakterije će se razmnožavati ukoliko imaju prave uslove kao što su vlaga i odgovarajuća temperatura. Neoprane flaše nude sve to“, tvrdi Keti Rajan, profesorka geonauke sa Univerziteta u Kalgariju.

U drugom istraživanju, koje nije bilo podvrgnuto verifikaciji kolega, televizijska kuća KLTV ispitivala je nivoe bakterija u flašama koje nisu prane nedelju dana. Uzorci bakterijskih kultura uzeti su sa vrata flaše i dijela koji ide u usta ljudi. Rezultati su pokazali da se na oba dijela flaše nalazilo dovoljno bakterija od kojih ljudima može da pozli i izazove efekte slične trovanju hranom.

Iako mnogi misle da pranjem mogu da reše problem sa bakterijama, flaše za jednokratnu upotrebu nisu namijenjene daljem korišćenju, iako se peru u toploj vodi. Samo pranje neće naškoditi strukturi materijala, ali ove flaše nisu namijenjene za višestruko korišćenje.

Izvor: Huffington Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.