Otkriće: Šta je zajedničko većini oboljelih od covida?

by | 5 Novembra, 2020

Od početka covid-19 pandemije stručnjaci spominju moguću vezu između nedostatka vitamina D i težeg oblika ove bolesti.

Naime, vitamin D ima veliku ulogu u našem imunitetu i to je razlog zbog kojeg su naučnici pomislili da bi mogla postojati takva veza.

Španski straživači sa Univerziteta Cantabria u Santanderu upravo su objavili studiju koja je dodatno potvrdila da čak 82 % hospitalizovanih pacijenta s koronavirusom ima nedostatak tog vitamina koji u pravilu dobijamo izlaganjem suncu, ali s obzirom na to da se godinama upozorava da “to i nije toliko zdravo” zbog melanoma, nije čudno da je vitamin D sve češće deficitaran. No, naučnici takođe upozoravaju da i neki drugi vitamini te minerali i metali u tragovima mogu pomoći da se imunitet lakše nosi s infekcijom.

Španski naučnici pregledali su 216 pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnici u Valdecilli na sjeveru Španije i otkrili da je 82 %  imalo nedostatak vitamina D, a samo 18 % hospitalizivanih odgovarajući nivo svih drugih nutrijenata. Od praćenih pacijenta s nedostatkom vitamina D, njih 44 je bilo premješteno u jedinice intenzivne njege jer im se stanje pogoršalo, a 37 ih je završilo na respiratoru. To je razlog zbog kojeg španski stručnjaci pozivaju građane da dok traje ova pandemija uzimaju dodatne doze vitamina D jer tako povećavaju šanse da će bolest biti blaža i da neće biti hospitalizovani.

Ovo špansko istraživanje samo je jedno u nizu. Tako su nedavno Britanci objavili istraživanje u kojem je učestvovalo 5.000 dobrovoljaca koji su šest mjeseci uzimali vitamin D i pratila se situacija, odnosno željelo se vidjeti može li se tako zaštiti ljude od zaraze ili barem od teškog oblika bolesti. Pokazalo se da ima prednosti.

“Liječenje nedostatka vitamina D posebno je važno kod starijih i visokorizičnih pacijenata s hroničnim bolestima poput dijabetesa”, rekao je dr Jose Hernandez sa Univerziteta Santander.

Stručnjaci smatraju da je nivo vitamina D ispod 20 nanograma po mililitru znak za uzbunu, odnosno da se moraju uzimati dodaci kako bi se organizam zaštitio i kako bi se povećala imunost. Postoji puno dokaza koji govore da je vitamin D važan u regulisanju i suzbijanju upalnog citokinskog odgovora respiratornih ćelija i makrofaga na različite patogene, uključujući respiratorne viruse.

“Švedsko ministarstvo zdravlja preporučuje da sve starije osobe uzimaju 800 internacionalnih jedinica vitamina D dnevno jer to podiže imunološki sistem. Osim toga, nedostatak vitamina C, kvercetina ili cinka takođe može uticati na imunološki sistem”, kaže prof. dr Nenad Bogdanović, neurogerijatar sa Univerzitetske klinike Karolinska, koji se niz godina bavi uticajem vitamina D na imunološki sistem starijih osoba i zdravlje mozga u vezi sa demencijom.

Naime, uz vitamin C dobro je uzimati i kvercetin, antioksidans koji djeluje na imunološki sistem i sprečava alergijske reakcije. Inače, ima ga u luku, bijelom luku, jabukama, grožđu… Preporučuje se i melatonin, koji ne samo da reguliše spavanje, već utiče i na regulaciju temperature, krvni pritisak…

Preporučene doze dodataka prehrani za dodatnu zaštitu od covida-19 u dnevnoj dozi:

Vitamin D3 – 1000 do 4000 IJ
Vitamin C – 500 mg
Kvercetin – 250-500 mg
Cink – 75-100 mg, a nakon mjesec dana redukovati na 30-50 mg
Melatonin – početi s 0,3 mg i povećavati do 2 mg (uzima se prije spavanja)

jutarnji.hr/zdravlje

Arhiva portala; Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.