Pješačenje – kardio trening koji relaksira, vraća energiju i poboljšava imunitet

by | 2 Avgusta, 2020

Kardio trening podrazumijeva fizičku aktivnost koja ubrzava rad srca dopremajući do svih organa veću količinu kiseonika. Iako je prva asocijacija na pojam kardio veliki napor i intenzivne vježbe, rad srca i pluća može se ubrzati i bez previše znojenja. Stručnjaci, zato, tvrde da je i pješačenje jedna vrsta kardio treninga. Postoji mnogo treninga različitih intenziteta koji spadaju u kategoriju kardio. Trčanje, preskakanje konopca ili vožnja bicikla samo su neke od njih. Međutim, podjednako djelotvarno može biti i pješačenje. Naravno, treba pronaći pravu brzinu i za tu aktivnost odvojiti dovoljno vremena. 

Ukoliko pješačite pet dana nedjeljno u trajanju od po pola sata, značajno ćete smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. To je zaista sjajan podatak! Osim što jača vaše srce i pluća, istraživanja pokazuju da hodanje poboljšava cjelokupnu energiju i imunitet.

Jedna stvar veoma je važna – šetnja vam pomaže da se relaksirate. Slobodno vrijeme koje iskoristite pješačeći razbistriće vam misli, a možete ga provesti i u društvu onih koje volite, prijatelja ili kućnog ljubimca.

Pešačenje, Lepota i zdravlje

Bez obzira na to da li ste prekaljeni maratonac ili pak rekreativac za koga je ozbiljan džoging ništa drugo nego vrsta mučenja, sigurno ste se bar nekad zapitali da li je hodanje barem približno efikasno poput trčanja. Na iznenađenje mnogih, odgovor je potvrdan! I hodanje i trčanje imaju zdravstvene benefite. Pješačenje je posebno preporučljivo ljudima koji imaju problema sa zglobovima i koljenima i koji treba da izbjegavaju trčanje. Džoging nosi veći rizik od povreda i znatno je naporniji za organizam. Uz to, opterećenje kukova i donjih ekstremiteta neuporedivo je veće nego prilikom pješačenja.

Da li pješačenje pomaže da smršate?

I hodanje i trčanje pomoći će vam da sagorite kalorije i budete fit. Pa ipak, neosporno je to da ćete se, ukoliko džogirate, masnih naslaga riješiti znatno brže. Imajte na umu da će vaše tijelo imati koristi i od kombinacije obje vrste aktivnosti. Hodanje povećava vašu potrošnju energije, ali da bi do toga došlo – potrebno je da pronađete svoj idealni tempo. On zavisi od više faktora i varira od osobe do osobe. Zbog toga, može se desiti da, ukoliko pješačite u društvu, jedno od vas bude zadihano i oznojeno, dok se kod drugog srčani rad tek neznatno ubrza. Da bi bilo efikasno, pješačenje mora da ubrza vaš srčani ritam.

Pešačenje, Lepota i zdravlje

Kada pronađete odgovarajući intenzitet i brzinu pješačenja, nastojte da ih održite što je duže moguće. Naravno, ako hodate po neravnoj podlozi ili se penjete uzbrdicom, ne pokušavajte da pošto-poto održite ritam. Prilagodite trening onome što prija vašem organizmu. To je, naravno, uvijek najvažnije!

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.