Zagađen vazduh povećava rizik od neplodnosti

Izloženost zagađenom zraku povećava rizik od neplodnosti, pokazalo je istraživanje u Kini!

by | 18 Februara, 2021

Studijom kojom je bilo obuhvaćeno 18.000 parova u Kini, a cilj je bio da se ispita opasnost od zagađenog vazduha po cijelu populaciju,  utvrđeno je da su oni koji žive u područjima umjereno povećane zagađenosti izloženi riziku većem za 20%, odnosno da partnerica neće zatrudnjeti ni godinu dana nakon pokušaja.

Naučnici nisu utvrdili kako zagađenost šteti fertilitetu. Ali podsjetili su da čestice zagađenog vazduha mogu uzrokovati upale u tijelu, što može negativno uticati na jajnike i produkciju sperme.

Nedavna studija kojom je bilo obuhvaćeno 600 žena s jedne američke klinike za neplodnost je pokazala da postoji povezanost između zagađenog vazduha i sazrijevanja ćelija u jajnicima.

Neplodnost je problem miliona parova širom svijeta, ali do sada je provedeno malo istraživanja kako na to utiče zagađen vazduh. Takođe, od ranije je poznato da ovaj problem povećava rizik od preranog rođenja i male težine djeteta po rođenju. Osim toga, azotni dioksid, kao i pušenje povećavaju rizik od pobačaja.

Qin Li iz Centra za reproduktivnu medicinu Univerziteta u Pekingu, koja je predvodila istraživanje, je upozorila da bi budući roditelji trebalo da budu zabrinuti zbog zagađenog vazduha. Napomenula je i da su studije prije ove pokazale povezanost zagađenosti sa zdravstvenim problemima u trudnoći.

“Kod 30 % parova nisu bili poznati razlozi neplodnosti. Naša studija pokazuje da bi zagađen vazduh mogao da nezanemarljiv faktor rizika za neplodnost”, izjavila je i podsjetila da među poznate razloge spadaju starost, težina i pušenje.

Li je ukazala da se ovo istraživanje razlikuje od prethodnih po tome što su njim obuhvaćene osobe iz opšte populacije, što znači da bi i rezultati istraživanja mogli biti uopšteniji.

Tom Clemens s Univerziteta u Edinburghu je izjavio da se čini da je efekat zagađenog vazduha veliki i da bi to bilo još više zabrinjavajuće ako to pokažu nove studije, posebno ako to bude slučaj i tamo gdje je zagađenost mala.

Kako je kazao, u Kini postoji velika zagađenost vazduha, ali su štetni efekti na plodnost uočeni i u dijelovima države gdje je zagađenost manja.

Profesorica londonskog Koledža Imperial Mireille Toledano je naglasila da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se provjerili rezultati kineske studije. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Environment International. Zasnovan je na podacima dobijenim intervjuima i upitnicima.

Utvrđeno je da kod žena koje su tokom godine bile izložene maloj zagađenosti vazduha ili koncentraciji čestica od deset mikrograma po kubnom metru postoji za 20 posto veći rizik od neplodnosti. Kineski parovi su u prosjeku izloženi koncentraciji od 57 mikrograma po kubnom metru, dok npr. u Londonu to iznosi 13 mikrograma po kubnom metru.

U obzir su uzeti i drugi faktori – dob, težina, socijalni status, pušenje, konzumacija alkohola i koliko neko fizički vježba, piše list Guardian.

klix.ba

-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.