Zdravstveni problemi koji se odražavaju na gubitak kilograma

Kada je tjelesna težina u pitanju, koliko nije dobro sa viškom kilograma, toliko može biti i problem ako kilograme naglo gubite. Ukoliko ne držite određenu dijetu, a naglo gubite kilograme to može ukazivati na određene zdravstvene probleme, zato ne oklijevajte da u tom slučaju obavezno potražite savjet doktora.

Dešava se da osoba uz naglo mršavljenje ima i dodatne zdravstvene tegobe, poput promjene apetita, glavobolje i osjećaja umora. Stručnjaci ističu razloge zbog kojih dolazi do naglog gubitka kilograma.

Štitna žlijezda

Mnogi to ne znaju, ali štitna žlijezda ima važnu ulogu u odvijanju procesa u organizmu. Da li će doći do naglog gojenja ili naglog mršavljenja, zavisi od količine hormona koje luči žlijezda. Naime, u slučaju naglog gubitka kilograma stoji ubrzan rad štitne žlijezde.

Rak

Rak karakterišu brojne tegobe, a naglo mršavljenje je jedan od pratećih simptoma ove bolesti, odnosno raka želuca.

Dijabetes

Dijabetes može izazvati naglo gubljenje tjelesne težine. Odnosno, hormon insulin ne može podstaći glukozu da dopre u ćelije, te ona ostaje u krvi. Organizam na ovu situaciju reaguje osjećajem gladi i počinje da troši alternativne izvore proteina, odnosno da ih crpi iz mišića.

Stres

Jedan od glavnih uzročnika gubitka kilograma može biti i povećan stres. Kada smo pod stresom dolazi do smanjenja apetita i gubitka tjelesne težine. Isti je slučaj i sa depresijom.

magazin.novosti.rs

-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.