Pronašli smo neodoljiv recept koji spaja cheesecake i baklavu – morate ga probati!

by | 21 Septembra, 2022

Cheesecake i baklava su sigurno među najpopularnijim desertima na našim prostorima, a ako ih spojimo u jedan desert moguće da ćemo dobiti najbolju slasticu na svijetu. A, mi smo pronašli recept koji spaja ove dvije slastice i jednom kad ga probate, uvijek ćete mu se vraćati.

U receptu se koristi mješavina lješnjaka i pistacija, ali možete ih zamijeniti orasima ili upotrijebiti samo jednu vrstu orašastih plodova.

Cheesecake baklava recept

Sastojci:

Za kremu:

400 g mascarpone sira

200 g sirnog namaza

200 g šećera

2 jaja

100 g grčkog jogurta

50 g brašna tip 00

1 kašičica ekstrakta vanilije

Za hrskavu koricu:

10/15 listova tijesta za savijače

100 g krupno nasjeckanih lješnjaka

30 g nasjeckanih pistacija

50 g maslaca za premazivanje

Pročitajte i… Pronašli smo odličan recept za hljeb od bundeve koji će vas oduševiti!

Za sirup:

118 g vode

50 g šećera

70 g meda

Ekstrakt vanilije po želji

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chiara (@chiarapaoli_pastrychef_it)

Priprema:

Pripremite kremu tako što ćete zamiješati mikserom jaja, šećer i brašno. Dodajte kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanilije, zamiješajte tek toliko da se sastojci sjedine. Vrijeme je za slaganje torte. Najprije dobro premažite dno okrugle posude za pečenje maslacem. U posudu dodajte dva lista tijesta za savijače tako da oblože dno i stranice. Premažite ih maslacem, posipajte lješnjacima i pistacijama.

Dodajte još dva lista tijesta tako da pokriju nepokrivene dijelove posude, ponovo premažite maslacem i zatim dodajte orašaste plodove. Postupak ponovite dok ne dođete do zadnjih kora koje je potrebno samo staviti, ne premazivati. Ulijte smjesu za cheesecake preko kora, a višak kora koje vise preko ruba posude odrežite škarama ili nožem. Možete ih i presaviti preko smjese za cheesecake. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni, oko 40 minuta ili dok kore i smjesa ne poprime zlatnu boju. Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete zakuhati sve sastojke u loncu dok ne dobijete gustu smjesu.

Jednom kada je torta pečena, izvadite ju iz rerne i dok je još vruća prelijte sirupom. Pokušajte sirup izliti samo na koru, no ako se malo prolije po siru nije problem.

Ostavite kolač u kalupu da se ohladi barem dva sata u frižideru. Posipajte malo orašida na vrhu torte za ukras i uživajte u svakom zalogaju.

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram/ chiarapaoli_pastrychef_it

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.