Ratatouille: Otkrijte tajnu francuskog seoskog jela

by | 15 Novembra, 2022

Sarajka Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Jedan od jako kreativnih načina kako možete uživati u povrću prestavlja tzv. Ratatouille. U pitanju je povrtno jelo koje se obično pravi od tikvica, patlidžana, paprike, paradajza i luka, a u njega možemo dodavati i drugo povrće. Dolazi nam iz Provanse iz Francuske.

„Ratatouille“ na francuskom znači: „rata“ – povrtni gulaš i „touiller“ – „pomiješati“.

Potrebni sastojci:

  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 režanj bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • 100 ml pelata (oljušteni paradajz u konzervi)
  • Biber
  • So
  • Vegeta
  • Svježi bosiljak

 

Povrće izrezano na kriške:

  • 1 tikvica
  • 1 patlidžan
  • 2 paradajza
  • 2 kapule

Fusilli od crvene leće sa pesto umakom od listova rotkvice

Priprema:

Povrće narežite na tanke kriške.

U dubljoj tavi popržite crveni i bijeli luk na maslinovom ulju, te dodajte paradajz pire i kuhajte na laganoj vatri 10ak minuta.

Kada je paradajz sos gotov, premjestite ga u vatrostalnu posudu i po njemu složite u krug prethodno izrezano povrće na kriške.

Povrće prelijte maslinovim uljem, te posolite i pobiberite.

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180 stepeni cca 45 minuta.

Potom skinite foliju i pecite još 15 minuta.

Savjet: Ovo povrtno jelo je preukusno i možete uživati u njemu bez priloga, ali odlično ide i uz rižu i tjesteninu. Možete ubaciti i kriške limuna za još ljepši ukus i izgled boja.

Prijatno!

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.