Razlozi zbog kojih trebate češće jesti brokulu

by | 21 Juna, 2024

Brokula je nepravedno zapostavljena na našim trpezama, jer je ovo povrće prava superhrana i odličan je borac protiv raznih bolesti, te uspješno smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2

Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula usporava oštećenje ćelija izazvano djelovanjem slobodnih radikala, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti.

Flavonoidi pronađeni u ovoj namirnici mogu da pomognu da se organizam lakše bori protiv bolesti, tvrde naučnici. Redovnim konzumiranjem ovog povrća, svaki treći dan u prosjeku, može da ojača vaš imuni sistem i ublaži upale.

Kada jedete brokoli, korisna jedinjenja koja ova namirnica sadrži se apsorbuju u tijelo i transportuju do određenih dijelova organizma ili završe koncentrisana u jetri. Drugim riječima, flavonoidi se šire kroz telo krvotokom i i smanjuju upale zahvaljujući svojim antioksidativnim aktivnostima.

#1 Jače kosti 

Jedna manja porcija brokule sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Takođe, sadrži i duplo više o preporučene doze vitamina C zbog čega pozitivno utiče na kosti, a naučno je dokazano da žene koje unose dovoljne količine vitamina K znatno smanjuju rizik od preloma kuka i komplkacija koje prati osteoporoza kostiju.

#2 Jača imunitet

Ovo povrće obiluje antioksidansima koji smanjuju rizik od raka želuca i pluća. Takođe, sadrži beta karoten i vitamin C, te jača imunitet kada nas ometaju prehlade i viroze. Brokoli ima pozitivan efekat, naročito kod liječenja raka dojke jer sadrži sulforafan, sustancu koja ubija ćelije raka i na taj način sprečava razvoj bolesti, ali i njeno širenje ako se pojavi. Žene koje uzimaju veću količinu folne kiseline koju ova namirnica sadrži izložene su manjem riziku od pojave raka grlića materice ili pluća.

#3 Štiti kardiovaskularni sistem

Dobrobiti brokule na zdravlje su višestruke jer je još ranije dokazano da čuva arterije. Ovo povrće bogato je vlaknima zbog čega se posebno preporučuje osobama koje imaju visok nivo holesterola. Takođe, ako redovno jedete brokulu, pripremajući je na pari kako biste sačuvali njene nutritivne sastojke, značajno možete smanjiti rizik od pojave tromba. Takođe, brokula se, zajedno sa ostalim zelenim povrćem, posebno preporučuje osobama koje pate od anemije jer sadrži velike količine željeza.

#4 Zdravlje pluća 

Poznato je da je brokula među najzdravijim namirnicama i da pomaže u prevenciji tumora, ali nedavno je otkriveno da pomaže i bolesnicima s plućnim bolestima, takođe zahvaljujući sulforafanu koji sadrži. Količina enzima u plućima varira od osobe do osobe pa tako i količina sulphorafana, a za sada se tek rade detaljnija istraživanja kako bi se utvrdilo koje su sve dobre strane u ishrani bogatoj ovom supstancom, a potrebno je istražiti i koje bi se još plućne bolesti mogle liječiti na ovakav način. Do tada se svima preporučuje da jedu brokulu kad god mogu.

#5 Zdravi bubrezi i čišćenje organizma

Povrće poput kelja, brokule i karfiola je puno vlakana, vitamina C i K koji su potrebni bubrezima kako bi pravilno funkcionisali. Ova namirnica bogata je i antioksidansima koji čiste tijelo. Takođe, obiluje enzimima koji pomažu vašem digestivnom traktu da radi dobro. Sirova brokula je najbolja, jer takva ima najviše hranljivih materija.

#6 Protiv dijabetesa

Brokula je veoma zdrava namirnica. Intenzivna boja ovog povrća najbolji je pokazatelj da sadrži antioksidanse, vitamine i ostale hranljive materije, te je korisna i u borbi protiv dijabetesa. Takođe, brokula sprečava nastanak oštećenja krvnih sudova koje mogu biti posljedica ove bolesti.

#7 Zdravlje očiju

Brokukla je bogat izvor vitamina B2 koji pomaže očima da se prilagode svjetlosnim promjenama. Neodtatak ovog vitamina može dovesti do raznih upalnih procesa i bolesti oka, do zamućenosti vida i naprezanja očiju. Redovnim konzumiranjem ovog povrće može se značajno smanjiti rizik od katarakte, ili se pak smanjiti njen napredak.

#8 Bolje pamćenje

Kako biste poboljšali memoriju na jelovniku što češće treba da se nađu kelj, špinat, peršun, brokula, kupus, prokelj koji obiluju vitaminom K čije djelovanje pojačava moždane funkcije i popravlja pamćenje jer čuva ćelije od oksidacije.

#9 Lakše mršavljenje

Povrće s visokim procentom dijetetskih vlakana, kao što su brokula, prokelj, špinat, grašak, kukuruz, sočivo i kelj dodatno će vam pomoći u mršavljenju stoga ga uvrstite u svakodnevni jelovnik.

#10 Brokula u službi ljepote 

Brokula je bogata beta-karotenom koji održava zdravlje kože i poboljšava ten. Za razliku od drugih vrsta namirnica, u sastavu brokolija je alfalipoinska kiselina, koja sprečava stvrdnjavanje kolagena u tijelu, što uzrokuje pojavu celulita. Uključite tri ili četiri porcije brokule (kuhane na pari) u svoj sedmični jelovnik.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus