Rad na otvorenom može smanjiti stres

Otvoreni radni prostori stimulišu radnike da budu aktivniji, te da se na taj način riješe nagomilanog stresa zaključak je novog istraživanja objavljenog u stručnom listu Occupational and Environmental Medicine.

“Postajemo sve manje sjedeća radna snaga. Sve što možemo učiniti, čak i pasivno, na podsticanju fizičke aktivnosti imaće ogromne koristi”, rekao je glavni istraživač Casey Lindberg.

On i njegove kolege pratili su fizičku aktivnost i nivo stresa kod 231 kancelarijskog radnika, a za sve je prije početka studije ustanovljeno da su zdravi. Neki su tokom eksperimenta radili remote, dok su drugi radili u prostorijama koje nisu imale pregrade među stolovima. Ostali su radili u kancelarijama opremljenim kabinama s visokim pregradama.

Radnici koji su radili na otvorenom prostoru bili su 20 posto aktivniji od onih u kancelarijama bez pregrada između radnika i čak 32 posto aktivniji od kolega u kancelarijama s pregradama, pokazalo je ovo istraživanje.

U odnosu na kolege koje većinu radnog vremena provedu sjedeći, aktivniji radnici imali su 14 posto niži nivo stresa.

Tokom tri dana i dvije noći, učesnici studije nosili su uređaje za praćenje rada srca i ukupne aktivnosti. Takođe su ispunili ankete koje su za cilj imale dobijanje podataka o promjenama raspoloženja na poslu. Istraživanje je na samom kraju procijenilo ukupan nivo stresa.

Nakon analize niza faktora, uključujući dob, spol i gojaznost, istraživači su primijetili da su muškarci sve više aktivni u kancelariji nego žene, a mlađi i mršavi radnici manje pod stresom u odnosu na starije i nešto punije kolege.

Na samom kraju, Lindberg je napomenuo da iako se čini da su otvorene kancelarije povezane s boljim mentalnim zdravljem, studija ne pokazuje konkretne uzroke i posljedice. On se nada da će nalazi njegovog tima dovesti do novih studija o prednostima i nedostacima različitih aspekata kancelarijskog obavljanja posla i posla na otvorenom, piše Health 24.

Izvor: radiosarajevo.ba Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.