Simptomi mioma materice koje bi trebalo da zna svaka žena

apr 19, 2021 Savjeti stručnjaka

Do 50. godine života 80% crnkinja i 70% bjelkinja razvije miome materice - benigne izrasline na stijenki maternice. Ako su tako česti, zašto se o njima tako malo govori?

Mnogo žena i ne zna da ima miome materice. Ako ostanu dovoljno mali, oni ne uzrokuju nikakve simptome, ali ako se povećaju mogu uzrokovati bol, probleme s neplodnošću ili komplikacije u trudnoći.

Simptomi

Miomi se najčešće javljaju u 30-ima i 40-ima, a najčešći simptomi su neredovan ciklus i obilne menstruacije.

“Kod većine žena miomi ostanu mali, ali ako se povećaju javljaju se i neki drugi simptomi, poput boli u zdjelici i pritiska na mjehur”, objašnjava dr Charles Ascher-Walsh za Health.

U rijetkim slučajevima, kada miom preraste svoju prokrvljenost, može uzrokovati akutnu bol. Simptomi zavise i od položaja mioma, pa tako miom koji raste na stražnjoj strani materice može uzrokovati zatvor. Tačan uzrok pojave mioma struka još nije utvrdila, ali vjeruju kako je najodgovornija ipak genetika. Hormoni estrogen i progesteron mogu podsticati njihov rast.

Liječenje

Rutinskim ginekološkim pregledom može se utvrditi prisutnost mioma i obično ih je više. Nadalje, ako miom ne uzrokuje neugodne simptome, a žena ne planira trudnoću, neke pacijentice odluče da ih ne žele liječiti. U tom slučaju je važno redovno odlaziti na kontrole kako bi se pratio njihov eventualni rast.

Ako se odlučite za liječenje, opcije su razne, od hormonalne terapije koja će ublažiti simptome do hirurškog uklanjanja mioma. Važno je naglasiti da je, jednom kad ste ih dobili, velika vjerovatnoća da će se oni vratiti.

“Raspitajte se kod ginekologa o uzimanju vitamina D ili ekstrakta zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da oni suzbijaju rast mioma”, savjetuje dr Ascher-Walsh.

miss7zdrava.24sata.hr / Health

mi-viri / iStock via Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.