SZO: Nema znakova da je koronavirus sezonska bolest

jul 29, 2020 Savjeti stručnjaka

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) kazala je kako će koronavirus trajati duže vrijeme te da COVID-19 nije sezonska bolest!

Dodali su da koronavirus “voli” sva godišnja doba i da su zablude da smo ljeti zaštićeniji.

Standard piše da je portparolka SZO Margaret Harris pojasnila da je koronavirus respiratorni virus, koji su inače istorijski zapamćeni kao sezonski, ali da se u ovom slučaju ovaj ne ponaša tako.

Kao primjer je navela da je u jednoj od najzahvaćenijih zemalja na svijetu SAD-u sada ljeto, a drugi najpogođeniji je Brazil gdje je zima.

“Čini se da godišnja doba ne djeluju na prijenos virusa koji je usmrtio više od 650.000 osoba u svijetu i zarazio više od 16 miliona”, kazala je ona na kratkom virtuelnom brifingu u Ženevi.

Apelovala je na ljude širom svijeta da budu odgovorni i da se ne okupljaju u velikim grupama te na taj način suzbiju širenje zaraze koronavirusom.

Podsjetila je na uvjerenje da je opasnost od zaraze manja ljeti i ponovila da je i “ljeto problem, jer taj virus voli sva godišnja doba”.

Napomenula je da je spoj virusa gripe, koji je sezonski i vlada zimi, i novog koronavirusa zabrinjavajući i mogao bi povećati pritisak na zdravstvene sisteme.

“Svima preporučujemo da se vakcinišu protiv gripe”, savjetovala je.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.