SZO odgovara: Smiju li majke zaražene koronom dojiti bebu?

okt 23, 2020 Savjeti stručnjaka

Pandemija koronavirusa pred dojilje je stavila ogronu nedoumicu – smiju li dojiti bebu ako imaju koronavirus!

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da bi majke pozitivne na koronavirus  trebalo da doje kako bi se održao kontakt koža na kožu, a da treba mjerama poput pranja ruku i nošenja maske smanjiti mogućnost prenosa respiratornim kapljicama virusa na dijete.

Dojenje i COVID-19 poteže za sobom još niz pitanja i potpitanja poput toga koliko dojenje pogoduje širenju vrusa, kako se zaštiti i slično.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da majke kod kojih postoji sumnja na infekciju koronavirusom ili kod kojih je infekcija već potvrđena treba ohrabriti da započnu s dojenjem ili da dojenje nastave. Majkama je potrebno savjetovati da prednosti dojenja uveliko premašuju potencijalne rizike za prenošenje virusa.

Majci i bebi takođe treba omogućiti zajednički boravak tokom cijelog dana i noći kako bi upražnjavali kontakt koža na kožu, uključujući i takozvanu klokansku majčinsku njegu, posebno odmah nakon poroda te tokom početka dojenja, bez obzira da li kod njih ili njihovih beba postoji sumnja na zarazu ili već potvrđena infekcija koronavirusom.

Jedna od nedoumica bila je i to da li se COVID-19 može prenijeti preko majčinog mlijeka.

“Virus COVID-19 do danas nije nađen u mlijeku nijedne majke sa suspektnim ili potvrđenim koronavirusom. Iz tog razloga, čini se da nije vjerovatno da se koronavirus prenosi preko mlijeka majke sa potvrđenim ili suspektnim koronavirusom. Istraživači nastavljaju da analiziraju mlijeko majki sa potvrđenim i suspektnim koronavirusom”, smjernice su SZO.

Takođe, u svim društveno-ekonomskim sredinama dojenje povećava mogućnost preživljavanja te doživotno unapređuje zdravlje i razvoj novorođenčadi i dojenčadi.

“Dojenje unapređuje i zdravlje majke. Prenošenje koronavirusa majčinim mlijekom i dojenjem nije zabilježeno. Ne postoji razlog da se dojenje izbjegava ili prekida”, prema mišljenju SZO.

Čak i onda ako majka ima potvrđen koronavirus, nakon porođaja novorođenče treba odmah staviti na majku i dojiti ga.

“Neposredan i stalan kontakt koža na kožu, uključujući nošenje na stomaku poboljšava regulaciju tjelesne temperature kod novorođenčeta i još nekoliko drugih fizioloških ishoda, a dovodi se u vezu smanjenjem mortaliteta novorođenčadi. Kada se novorođenče nalazi u blizini majke i dojenje počinje ranije, što također smanjuje mortalitet novorođenčadi. Brojne prednosti kontakta koža na kožu i dojenja značajno prevazilaze potencijalne rizike od prenošenja i obolijevanja povezanih s koronavirusom”, pojašnjava SZO.

Prenošenje koronavirusa majčinim mlijekom i dojenjem nije zabilježeno. Dok doji, majka treba da se pridržava određenih higijenskih mjera, između ostalog, i da nosi medicinsku masku, ako je dostupna, da biste smanjili mogućnost širenje kapljica sa koronavirusa na dijete.

Majci i porodici može se reći da je većina od manjeg broja djece kod koje je potvrđen koronavirus imala samo blagi ili asimptomatski oblik bolesti. Postoje kvalitetni dokazi koji govore da dojenje smanjuje mortalitet novorođenčadi, dojenčadi i djece, čak u i sredinama s velikim resursima te doživotno doprinosi boljem zdravlju i razvoju u svim geografskim i ekonomskim sredinama.

Ovo je nekoliko higijenskih mjera koje se preporučuju majci koja doji, a kod koje je potvrđen COVID-19:

  • često perite ruke sapunom i vodom i koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola prije kontakta s djetetom,
  • nosite medicinsku masku kada dojite, promijenite masku čim postane vlažna, upotrijebljenu masku odmah bacite, ne stavljajte ponovo istu masku, ne dodirujte prednji dio maske
  • koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ili još jednom operite ruke sapunom i čistom vodom
  • redovno čistite i dezinfikujte površine koje dodirujete.

Neupitno je da dojenje smanjuje mortalitet novorođenčadi i dojenčadi i doživotno doprinosi zdravlju i razvoju mozga djeteta. Majkama sa simptomima koronavirusa savjetuje se da nose medicinsku masku dok doje, čak i ako ne mogu da je nose, dojenje treba nastaviti. Ostale mjere prevencije infekcije, kao što je pranje ruku, čišćenje površina, kašljanje i kihanje u maramicu takođe su važne.

Ako je majka sa suspektnim ili potvrđenim koronavirusom upravo kašljala ili kihala, a grudi i dojke su bili otkriveni, prije hranjenja treba da opere dojke sapunom i toplom vodom blago ih trljajući najmanje 20 sekundi.

Ako majka s potvrđenim koronavirusom ne može da doji, najbolje alternative dojenju novorođenčeta ili dojenčeta su izdojeno mlijeko.

Izdajanje mlijeka je bitno za održavanje proizvodnje mlijeka tako da majka može da doji kada se oporavi. Majka i osobe koje joj pomažu treba da operu ruke prije izdajanja ili kontakta sa pumpicom ili flašicom, a pumpicu dobro očiste nakon svake upotrebe.

Važno je napomenuti da pumpice za izdajanje mlijeka, posude za čuvanje mlijeka i pribor za hranjenje moraju biti adekvatno očišćeni nakon svake upotrebe.

Ako se kod majke sumnja na COVID-19 ili je potvrđen, a majka doji, nije potrebno dopunjavati ishranu adaptiranim mlijekom. Dodatna ishrana adaptiranim mlijekom će smanjiti količinu mlijeka kod majke. Majkama koje doje treba dati savjet i podršku u pogledu optimalnog položaja i u pogledu stimulansa kako bi se obezbijedila adekvatna proizvodnja mlijeka.

Izvor: klix.ba Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.