Vlažne maramice su štetne za zdravlje vagine, a alternativa je…

Kada je u pitanju lična higijena - vlažne maramice dolaze s velikim "NE" na pakovanju, a u nastavku saznajte i zašto.

Volimo ih u trenicuka kada brzo treba očistiti neku površinu, brisanje patika i svim sličnim situacijama…

Ipak, kada je intimna higijena u pitanju, ne bi trebalo da ih koristite! Uprkos tome poznati brendovi dobro zarađuju na vlažnim maramicama za intimnu higijenu, a sadrži ih skoro svaka ženska torbica. Posebno su nam “drage” kad u prljavim javnim toaletima (na putovanjima, na primjer) moramod a obavimo nuždu!

Ono što mnogo žena ne zna, činjenica je da vagina ne treba pomoć kod čišćenja te da bi se vlažne maramice trebale izbjegavati čak i u tim trenucima nužde.

Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Microbial Ecology in Health and Disease kaže kako maramice ne narušavaju samo prirodni pH rodnice, već da je njihovo korištenje iznimno štetno kada je u pitanju zdravlje vagine.

Proizvodi poput vlažnih maramica te sprejeva za intimnu njegu remete prirodnu vlažnost rodnice te narušavaju ravnotežu vaginalne flore izazivajući upale i infekcije. Vagina ima prirodnu sposobnost odbrane i čišćenja, pa bilo kakva ispiranja te korištenje vlažnih maramica u svrhu čišćenja nisu nikako potrebna ni zdrava. Ono što stručnjaci dodatno naglašavaju, metoda je brisanja koja je kod žena često kriva. Prilikom brisanja, uvijek pođite od vagine prema analnom otvoru. U suprotnom se može dogoditi da bakterije iz analnog otvora završe u rodnici, a to može dovesti do infekcija.

Postoji li zamjena za vlažne maramice?

Svi ćemo se složiti da su vlažne maramice odličan saputnik kada su u pitanju daleka i duga putovanja. Ali prema riječima stručnjaka, vlažne maramice trebamo izbjegavati čak i u tim slučajevima.

Ono što možete napraviti u slučaju nužde i dužeg putovanja avionom ili autobusom poprilično je jednostavno. U torbici uvijek nosite paket čistih papirnatih maramica te organsko kokosovo ulje. Kokosovo ulje čistim rukama nanesite na suhu maramicu te se nakon brisanja dodatno obrišite takvom maramicom. Kokosovo je ulje dobro i sigurno za korištenje kad je u pitanju intimna higijena. Kokosovo ulje možete pohraniti u malenu teglicu  te je nositi uvijek u torbi.

ljepotaizdravlje.hr

Sora Shimazaki/Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.