Zašto se budimo umorni?

Normalno je da smo pomalo usporeni nakon ustajanja, ali ako i nakon velike šolje jutarnje kafe i tuširanja i dalje osjećate umor i pospanost - možda je razlog da obratite pažnju na stvari koje izazivaju ovu vrstu umora!

by | 3 Aprila, 2021

Neki od razloga zašto smo umorni nakon spavanja su….

#1 Slatkiši i začinjena hrana

Ako imate običaj da jedete previše slatkiša i začinjene hrane pred spavanje, to može da bude razlog zašto imate loše prespavanu noć. Hrana bogata zasićenim mastima i šećerom povezana je sa nemirnim snom koji se u toku noći više puta prekida.

Takođe jako začinjena i ljuta hrana može da izazove kiselinu u želucu koja se pogoršava kada odete na spavanje i remeti vaš san. Svaki obrok koji imate u večernjim satima bi trebalo da se završi dva sata prije odlaska u krevet.

#2 Previše alkohola

Svi znamo kako čaša ili dvije crnog vina mogu da utiču na lakše zaspivanje. Međutim pretjerana količina alkohola ne samo da narušava vaše zdravlje već vas i ometa dok spavate.

Prisustvo alkohola u krvi, zahtjeva da noću ustajete i pijete vodu, kao i da odlazite u toalet što znači da ćete noću više hodati nego spavati.

#3 Tuširanje vrućom vodom

Poznato vam je sigurno da je preporučljivo tuširanje obavljati što je moguće hladnijom vodom. Ispitivanja su pokazala da se naša unutrašnja temperatura spušta za nekoliko stepeni pred odlazak na spavanje, što zapravo predstavlja glavni uzrok pospanosti. Povećanjem tjelesne temperature pod vrućim tušem, budite nesvjesno svoje tijelo i samim tim imate problem sa zaspivanjem.

zenskimagazin.rs

Daria Shevtsova via Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.