Simptomi zbog kojih odmah morate kod ljekara!

by | 22 Oktobra, 2021
Simptomi zbog kojih odmah morate kod ljekara

Kada je zdravlje u pitanju često je važno što prije potražiti pomoć ljekara, a zbog nekih simptoma odmah morate u ordinaciju!

Prevencija je pola zdravlja – tako glasi poznata mudrost. I svaki ljekar će vam potvrditi da je bolje reagovati na vrijeme, a posebno se to odnosi na simptome poput uporne visoke temperature, zamagljenja vida, pritiska u grudima…

Simptomi zbog kojih odmah morate kod ljekara

Negative Space via Pexels

10 simptoma zbog kojih odmah morate kod ljekara

#1 Ako imate visoku temperaturu

Uporna visoka temepratura može da bude posljedica raznih faktora, a ljekara morate da posjetite kako biste isključili opasne ishode među kojima mogu biti ozbiljna bakterijska infekcija ili upala pluća.

#2 Zbog naglog bola u oku

Ovakva bol može biti simptom konjuktivitisa, koji je zarazan i zahtijeva liječenje, ali može se raditi o ozbiljnijoj komplikacija od infekcije.

#3 Ako vam se muti vid

Gubitak vida kod osoba koje imaju neka zdrastvena stanja, poput dijabetesa, hipertenzije ili visokog holesterola su rezultat pogoršanja stanja. Ali ako ste inače zdravi, možda je samo znak propadanja vida ili razvoja neke ozbiljnije bolesti poput dijabetesa ili multiple skleroze.

Pročitajte i… Simptomi koji otkrivaju u kakvom je stanju vaše tijelo

#4 Zbog jakog bola u ramenima

Ovo može biti simptom infarkta i treba ga shvatiti ozbiljno, posebno ako je bol jaka i ako se širi.

#5 Ako vam se bol iz grla širi u pluća

Naravno da ste odmah pretpostavili da se radi o upali grla, ali ako je bol krenula iz područja oko prsa i nastavila prema grlu, može biti simptom problema sa srcem.

ljekar

Gustavo Fring via Pexels

Brzo u ordinaciju i u ovim slučajevima…

#6 Ako vam se disanje ubrzava bez jasnog razloga

Ovo je veliko upozorenje, a iako se može raditi o simptomu astme, može biti i uzrokovano ugruškom u plućima ili problemima sa srcem. šite

#7 Kada se znojite bez razloga

Može to biti i znak temperature, ali ako ona nije povišena, onda je vrijeme da se javite ljekaru jer može to biti simptom infarkta, plućne embolije ili aritmije.

Pročitajte i…  Tri supernamirnice za jačanje imuniteta

#8 Ako vam je ukočen vrat i muči vas glavobolja

Ukočen vrat bez glavobolje obično otkriva grč u mišiću, ali ako se uz ovaj simptom javila i glavobolja uz osjetljivost na svjetlo, može se raditi o infekciji u mozgu.

#9 Zbog opekotina

Vrlo je teško odmah procijeniti ozbiljnost opekotine može izgledati skroz benigno, a ustvari biti vrlo ozbiljna opekotina Na vama je da odmah nazovete ljekara koji će procijeniti ozbiljnost povrede, piše vecernji.hr.

#10 Kod pritiska u prsima

Ovo može biti simptom infarkta, plućne embolije, aritmije ili upale pluća te aritmije. Čak i ako vam je krvni pritisak uredan, trebalo bi da reagujete na ovaj simptom.

ljepotaizdravlje.ba

nensuria / iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.