Sve što bi trebalo da znate o mutiranom obliku korone…

dec 27, 2020 ZDRAVLJE

Vijest da se pojavio mutirani oblik korone, danima je na naslovnim stranama. Saznajte da li je vrijeme za paniku, koliko je mutirana korona opasna, da li je zarazna i hoće li nas vakcina štiti od nje…

Novi oblik korona virusa otkriven je u Velikoj Britaniji. Do sada, pretpostavljaju naučnici, našao je svoj put bar do pet velikih zemalja. Jedino što je izvjesno o ovom mutiranom obliku korona virusa jeste da se širi brže nego prethodne verzije.

Što se Evrope tiče, do sada je poznato da je mutirana korona stigla do Danske, Italije i Norveške. Takođe, otkrivena je u Australiji, a sumnja se da je ima i u Americi.

Do sada, čak 40 zemalja je zabranilo ulaske Britancima.

Novi oblik korone pronađen u Africi

I dok su oči svih nacija okrenute ka Britancima, i u Africi prijavljuju novu mutaciju korone. Novu varijantu korona virusa nezavisnu od one koju su pronašli u Velikoj Britaniji. Naučnici tvrde da su dvije varijacije vrlo slične, ali ih zabrinjava to što su se pojavile sasvim nezavisno jedna od druge.

Šta znači VUI 202012/01?

Skraćenica koju nosi mutirana varijanta korone bukvalno znači: varijanta pod istragom. Brojevi koji su pridruženi ovoj skraćenici označavaju 2020. godinu, decembar mjesec. Onih 01 koji se nalaze iza kose crte znače da je u pitanju prva ovakva varijanta virusa.

Evo šta ovom virusu kaže SZO…

Koliko god ove vijesti zvučale zastrašujuće, nema mjesta panici. Prije svega, ovo nisu prve mutacije od pojave Kovida 19. Prema podacima Ministarstva zdravlja u Americi, od početka pandemije otkriveno je 4.000 različitih mutacija koje izazivaju istu bolest.

Ono što bi zaista trebalo da nas brine u vezi sa ovim mutacijama, kažu naučnici, je njihova potencijalna sposobnost da prevare naša antitijela. Time bi napore da se pronađe vakcina učinili uzaludnim.

“Varijanta pronađena u Britaniji širi se brže nego dosadašnje mutacije. Dok osoba zaražena “običnom” koronomu prosjeku zarazi 1,1 čoveka, osoba sa mutiranim lancem zaraziće 1,5 ljudi”, kaže Robert Amler, dekan Medicinskog fakulteta u New Yorku.

Šta ga to čini tako zaraznim, naučnici još pokušavaju da otkriju. Za sada, najvažnije je da ne izaziva teže simptome od do sada zabilježenih.

Da li će vakcina djelovati protiv mutiranog oblika korone?

Za sada, naučnici su optimistični. Kako kažu u SZO, nema nikakvih podataka da je ijedna mutacija, pa ni ova, otporna na dosadašnje oblike terapije i vakcine koje su dobile odobrenja.

“Ovaj je virus manje podložan mutacijama od sezonskog gripa. Virus gripa menja se jako brzo, zato i moramo da se vakcinišemo neprestano. Korona virus daleko se sporije mijenja i te su promjene manje drastične”, kaže Amler.

Da li testovi otkrivaju mutirani oblik korone?

Isti je odgovor kao i za vakcine: da, otkrivaju. Svi testovi koji su se i dosada primjenjivali u otkrivanju Kovida 19, mogu se primjenjivati i dalje. Što se toga tiče, PCR i dalje ostaje najpouzdaniji test.

Koliko treba da budemo zabrinuti zbog mutacija korone?

Ne pretjerano. Dvije najvažnije stvari ostaju nepromijenjene: vakcina je i dalje djelotvorna, a simptomi nisu teži.

“Ne možemo znati šta će se događati u budućnosti, ali u ovom trenutku, nema mjesta za paniku”, kaže Amler.

Bez obzira na to da li je virus mutiran ili nije, on je i dalje visoko zarazan i može da ubije. Zato, poručuje Amler, važno je da i za vrijeme praznika nosimo masku i pazimo na socijalnu distancu.

Shape

SHAPE© 2020 MEREDITH CORPORATION. SVA PRAVA ZADRŽANA. PREVOD SHAPE US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ DOZVOLU KORPORACIJE MEREDITH. ZABRANJENA JE REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOJEM JEZIKU U CIJELINI ILI DJELIMIČNO, BEZ PRETHODNE PISANE DOZVOLE.

Shape/lepotaizdravlje.rs

Getty via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.