Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U BiH prošle godine 24 zaraženih HIV virusom

dec 1, 2020 ZDRAVLJE

Prvi slučaj infekcije HIV-om u našoj zemlji zabilježen je 1986. godine, a do danas je infekcija potvrđena kod 381 osobe. Od tog broja 24 osobe su inficirane prošle godine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH je do danas registrovano 249 osoba kojima je dijagnostifikovana HIV infekcija, od kojih je 105 razvilo AIDS, dok su u istom periodu 52 oboljele osobe umrle.

U 2020. godini u Federaciji BiH je registrovano 12 zaraženih HIV-om, od čega su 4 osobe razvile AIDS; prošle godine bilo ih je 14, a četiri osobe su takođe razvile AIDS.

Dalje, podaci govore da je s HIV infekcijom registrovano 86,8 % muškaraca i 13,2 % žena. Najveći broj registrovanih infekciju je dobilo u dobi od 20 do 29 godina (njih 32,2 %), zatim u dobi od 30 do 39 godina (njih 31,5 %) i u dobnoj grupi od 40 do 49 godina (njih 23,2 %).

Prosječna dob zaraženih HIV-om je 35,4 godine (raspon od 4 do 68 godina). Prema načinu prenosa u ukupnom broju slučajeva dominantan način zaraze HIV-om bio je nezaštićeni spolni odnos i to homoseksualni (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima – MSM) 52,4 % i heteroseksualni s 40,8 %.

Za 6,3 % slučajeva način zaraze HIV-om je bio injekcionim korištenjem droga (nesterilan pribor).

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, registrovane su ukupno 132 osobe zaražene HIV-om, a tokom prošle godine prijavljeno je deset novooboljelih. Najviše zaraženih je u dobi od 30 do 39 godina, a prema spolnoj strukturi 80 % HIV seropozitivnih osoba su muškarci. Do sada su u Republici Srpskoj od posljedica AIDS-a umrle 24 osobe.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. decembra širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o epidemiji, poticanja napretka u prevenciji i liječenju HIV/AIDS-a te iskazivanja solidarnosti i podrške oboljelima od te bolesti.

Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu podršku osobama koje žive s HIV infekcijom i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica AIDS-a.

LightFieldStudios / Getty via Guliver

klix.ba

LightFieldStudios / Getty via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.