Categories ZDRAVLJE

Važno je kakvu vodu pijemo!

Već znate koliko je važna rehidratacija. Znate da je ljudsko tijelo većinom sastavljeno od vode (oko 60%). Znate i da osjećaj žeđi u stvari znači da ste već blago dehidrirali. Važno je samo da uzmemo vodu koja nam je pri ruci i da je popijemo, zar ne? Pogrešno.

Gubitak vode zapravo znači i gubitak minerala. Organizam se snabdijeva mineralima uglavnom iz hrane, međutim, smatra se da je dopuna iz vode izuzetno značajna jer se minerali iz vode lakše apsorbuju nego iz hrane.

Još jedna greška koju možda i vi pravite jeste to što, kada se pomene mineralna voda, mislite na kiselu vodu. Svaka obična voda sadrži minerale, neke u manjoj, neke u većoj mjeri.

Mnogo studija pokazuje vezu između koncentracije minerala u vodi i zdravlja ljudi. Konzumiranje mineralnih voda dovodi do niza pozitivnih fizioloških efekata. Njihov sastav je različit u zavisnosti od geoloških karakteristika terena na kojima se nalaze izvori.

Pored natrijuma, kalcijuma i magnezijuma, najčešćih makroelemenata koji se nalaze u mineralnim vodama, važni sastojci su bikarbonati (hidrokarbonati). Bikarbonati u organizmu pomažu u regulaciji pH, a takođe i u varenju hrane.

Prirodne mineralne vode, sa niskim sadržajem rastvorivih mineralnih materija, mogu se koristiti za rehidraciju u neograničenim količinama.

LJEPOTA&ZDRAVLJE
Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *