Zašto je trening snage jednako važan za žene kao i kardio trening?

by | 26 Juna, 2024

Kad se razmišlja o fitness rutinama, mnoge žene često stavljaju naglasak na kardio trening kao glavni dio svog programa vježbanja. Trčanje, biciklizam ili grupni fitness satovi mogu biti sjajni za poboljšanje izdržljivosti i sagorijevanje kalorija, ali važno je ne zanemariti i trening snage

Postoje mnogi benefiti zašto je kombinacija oba ključna za zdravlje i fitness žena, a u nastavku pročitajte više.

Jačanje mišića za bolju tjelesnu strukturu

Trening snage pomaže u izgradnji mišićne mase i jačanju mišića širom tijela. Ovo je posebno važno za žene jer mišići ne samo da poboljšavaju izgled, već i podržavaju kosti i zglobove te pomažu u održavanju pravilnog držanja tijela.

Povećanje metabolizma

Mišići troše više kalorija od masnog tkiva, pa povećanje mišićne mase može pomoći u povećanju bazalnog metabolizma. To znači da ćete sagorijevati više kalorija čak i u mirovanju, što može olakšati održavanje zdrave tjelesne težine.

Prevencija gubitka mišićne mase s godinama

S godinama, žene mogu izgubiti mišićnu masu zbog prirodnog procesa starenja. Redovni trening snage pomaže u održavanju mišićne mase i snage kako starimo, što može smanjiti rizik od osteoporoze i padova.

Poboljšanje funkcionalne sposobnosti

Trening snage pomaže u poboljšanju snage i izdržljivosti mišića potrebnih za svakodnevne aktivnosti poput nošenja teških stvari, penjanja stepenicama ili igre s djecom.

Ublažavanje stresa i poboljšanje mentalnog zdravlja

Fizička aktivnost općenito ima pozitivan učinak na mentalno zdravlje, ali trening snage može posebno pomoći u smanjenju razine stresa i anksioznosti te poboljšati raspoloženje.

Smanjenje rizika od ozljeda

Jači mišići i bolja stabilnost znače manji rizik od ozljeda pri svakodnevnim aktivnostima ili tokom drugih oblika vježbanja.

Koje su to ključne navike poslije treninga koje će vam pomoći da ostvarite željene rezultate?

Kombiniranje treninga snage s kardio vježbanjem donosi mnoge prednosti za cjelokupno zdravlje i dobrobit žena. Preporučuje se da se trening snage izvodi najmanje dva puta sedmično, uz ostatak vremena posvećen kardio aktivnostima.

Raznolikost u fitness rutini ne samo da čini vježbanje zanimljivijim već i osigurava sveobuhvatan pristup održavanju i poboljšanju zdravlja tijela i uma.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus