9 razloga prekomjernog ispadanja kose

by | 8 Oktobra, 2012
Gubitak kose može problem za vaš izgled ali i indikator da možda imate neki zdravstveni problem. Donosimo devet razloga gubitka kose.
 
Telogen Effluvium
Riječ je o fenomenu koji se događa nakon trudnoće, operacije, drastičnog gubitka kilograma ili velikog stresa. Kosa ispada puno većom brzinom od normalne, a gubitak kose većinom se primjećuje šest sedmica do tri mjeseca nakon stresnog događaja. Telogen Effluvium može biti i posljedica uzimanja nekih lijekova, poput antidepresiva. Rješenje za prvi slučaj je da se proba smanjiti razina stresa, a za drugi je najbolje obratiti se doktoru odnosno doktorici za savjet. 
 
Nasljedni gubitak kose
Prema American Academy of Dermatology, to je najčešći uzrok gubitka kose. 
 
Hipotireoza
Milioni ljudi, od kojih većina žena, pate od bolesti štitnjače. Kada vaše tijelo proizvodi premalo hormona štitnjače, riječ je o hipotireozi. Kako je hormon štitnjače odgovoran i za rast kose, kože i noktiju, njegov manjak i te kako se može primijetiti i na vašem izgledu. 
 
Dobra vijest je da postoje lijekovi koji razinu hormona štitnjače mogu dovesti u normalu. 
 
Kožne bolesti na tjemenu
Nezdravo vlasište može uzrokovati upalu koja otežava rast kože. Gubitak kose izazivaju i perut, psorijaza, gljivične infekcije… Svako od ovih stanja zahtijeva svoj lijek. 
 
Alopecia areata
Riječ je o autoimunoj bolesti kod koje imunološki sistem napada folikule. Uzrok je nepoznat, ali bolest može biti potaknuta stresom. Liječi se kortikosteroidima, a važno je i pokušati smanjiti razinu stresa. 
 
Preagresivno održavanje
Previše pranja, bojenja, feniranja može nanijeti štetu kosi i dovesti do prekomjernog opadanja. 
 
Anemija
Žene koje imaju obilne menstruacije i ne jedu dovoljno namirnica bogatih željezom sklone su anemiji, odnosno manjku željeza u krvi. Osim što uzrokuje umor, slabost i blijedu kožu, manjak željeza kriv je i za gubitak kose. 
 
Lupus
Mnoge osobe oboljele od hronične autoimune bolesti lupus pate od gubitka kose, koji je često popraćen osipom po tjemenu. 
 
Sindrom policističnih jajnika
Riječ je o sindromu koji je ponekad kriv za manjak kose na tjemenu, a višak dlaka na ostatku tijela, pa i na licu. 
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.