Ove 3 tegobe nemojte zanemariti

by | 27 Aprila, 2012
Ne treba baš uvijek da se ponašate kao da vam nije ništa. Ponekad su uporne tegobe jedini način da vam tijelo signalizira da nešto nije u redu. Nemojte ih zanemariti.
Obilna menstruacija. Ukoliko su vam menstruacije preobilne, ne mora uvijek razlog da bude stres. Nerijetko se desi da je problem upravo druge prirode. Šta kažu doktori i doktorice: tokom ovakvih menstruacija vi gubite puno krvi i mogli biste da postanete anemični. Ginekolog/inja mora da utvrdi da li ih možda izaziva zaraženost hlamidijom (vrsta bakterija) ili pojava sluzokože materice na drugim mjestima u karlici, stručno nazvana endometrioza.
 
Glavobolja koja duže vrijeme ne popušta. Danima vas boli glava, pa uzimate analgetike i nadate se da će bol prestati. Nije isključeno da se vaša glavobolja pojačava zbog lijekova. Osim toga, njihova pretjerana upotreba može da izazove probleme sa želucem i da utiče na pojavu čira. Šta kažu doktori/ce: stalno uzimanje sredstava protiv bolova ponekad produžava njihovo trajanje, što znači da je u vašem slučaju možda riječ o takozvanoj povratnoj glavobolji. Ako vas snažan bol u glavi muči duže od sedmicu dana, obavezno pođite na pregled. Biće vam izmjeren pritisak, a ukoliko je s njim sve u redu, vaš doktor/ica će pokušati da otkrije da li je glavobolja posljedica stresa ili nekog drugog poremećaja.
 
Promjene na mladežu. Ukoliko ste primijetili promjene na mladežu, ne bi bilo loše da se odmah obratite dermatologu/inji. Savjetujemo vam da to odmah ispitate, dok još nije kasno. Šta kažu doktori/ce: provjera je neophodna kad god neki mladež ili otok počnu da svrbe, bole ili čudno izgledaju, ali ne pomišljajte odmah na najgoru mogućnost. Vjerovatno ste “zaradili” samo bakterijsku infekciju ili cistu. Ako se ipak ispostavi da mladež mora da se ukloni, brza reakcija će vam omogućiti da prođete samo s manjim ožiljkom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.