Ovo morate piti ako želite bolji uspjeh na ispitu

by | 7 Maja, 2012
Rezultati novog istraživanja pokazuju da studenti/ce postižu bolji uspjeh na ispitu ukoliko za vrijeme njegovog polaganja piju, vjerovali ili ne, običnu vodu!
Istraživanje predstavljeno na Psychological Society Annual Conference nije ispitivalo razlog zašto pijenje vode poboljšava ocjenu na ispitu, ali naučnici/e pretpostavljaju da je u pozadini nekoliko fizioloških i psiholoških razloga. Jedan od njih je direktni fiziološki uticaj hidracije na sposobnost razmišljanja, dok bi drugi bio uticaj na smirenje studenata/ica i smanjenje anksioznosti za koju se zna da smanjuje uspjeh na ispitu. 
 
Ovo nas uopšte ne treba čuditi ako znamo da više od 90 posto količine krvi – našeg glavnog sistema za prenos hranjivih materija i kisika – čini upravo voda. Nedostatak vode može u skladu s tim ugroziti naš krvni sistem uzrokujući pad krvnog pritiska, kratkotrajni gubitak svijesti zbog nedovoljne prokrvljenosti mozga, veću mogućnost nastanka tromboembolijskih komplikacija, uopšte slabiju prokrvljenost svih naših organa kao i ostale ozbiljne posljedice smanjene perfuzije. 
 
Imajte na umu da dnevni unos tečnosti treba da bude veći od izlučene količine. Ako niste sigurni je li dnevni unos vode dovoljan, provjerite boju svoje mokraće. Ona treba biti svijetla, gotovo bezbojna. 
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.