Pilula za muškarce – konačno rješenje?

by | 8 Juna, 2011
Što se tiče kontracepcije, medicina se uglavnom orijentisala na ženski rod, a jedan od najčešćih i najdjelotvornijih metoda je upravo pilula. Dok je muškarcima na raspolaganju uglavnom standardni kondom, dosad nije pronađena efikasan pandan hormonskoj piluli. Ispitivanja s Columbia University Medical Center nude nadu u takvo rješenje, prenosi Yahoo.
 
Vitamin A – ključ uspjeha
Ometanje procesa kroz koji muški organizam koristi vitamin A, koji je nužan za proizvodnju spermatozoida, središnja je tačka najnovijeg istraživanja, koje bi moglo dovesti do prve "pilule za muškarce". Spoj koji onemogućuje korištenje vitamina A testiran je na miševima tokom nekoliko sedmica, kod kojih je za to vrijeme izazvan sterilitet. Čim se prestalo s dozama, miševi su nastavili normalno proizvoditi spermatozoide, što je jedna od najbitnijih stavki – sterilizacija ne smije biti trajna.

Osim početnog uspjeha, nisu otkrivene ni nuspojave, a nivo testosterona ostao je neizmijenjen, što znači da tretman ne ometa libido.

"Naši miševi se i dalje normalno pare i čine se vrlo zadovoljni", izjavila je Debra Wolgemuth, pripadnica tima genetičara koji rade na razvoju nove pilule.

Ženska verzija pilule koristi hormone, odnosno hemijske signale, kako bi spriječila otpuštanje zrele jajne ćelije. Sličan bi se pristup mogao primijeniti i na muškarcima, kako bi se spriječila proizvodnja spermatozoida. Iako su već razvijene neke tehnike koje zaista i djeluju, nijedna zasad nije dobila odobrenje FDA (Food and Drug Administration of USA). Uspjeh i vremenski period do proizvodnje učinkovite i sigurne tehnike uvelike ovisi i o volji velikih farmaceutskih tvrtki – ukoliko "zagrizu", sve će ići lakše.

Posljedice i uticaj na organizam
Hormonska terapija pokazala se neuspješna samo kod malog broja muškaraca, što je lako otkriti i preporučiti im druge metode, na kojima se već radi. Nakon konzumacije, tijelo vitamin A pretvara u njegov metabolički aktivan oblik, koji aktivira stvaranje spermatozoida- novostvoreni spoj blokira upravo tu aktivaciju.

Kod žena se relativno nizak rizik pri uzimanju pilule (mogući krvni ugrušci) uglavnom opravdavao većim rizikom – trudnoćom, pogotovo ako bi ženino zdravlje ili život bili ugroženi potencijalnom trudnoćom. Kod muškaraca, pošto nema trudnoće, stvari ne idu tako jednostavno – blokiranje aktivnog oblika vitamina A nema uticaj samo na stvaranje spermatozoida, jer ta supstanca sudjeluje u funkcionisanju raznih drugih procesa, kao što su vid i zdrav imunološki sistem.

Dok se ne pokažu moguće posljedice za ostatak organizma i ne potvrdi se da sterilizacija neće ostati trajna, preostaje nam samo čekati i nastaviti s upotrebom kondoma, jer se ne koriste samo za zaštitu od neželjene trudnoće, već i od polnih bolesti.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.