Šta je štetnije?

by | 24 Februara, 2011

Svi pogriješimo s vremena na vrijeme. No, saznajte koje su loše navike-lošije.

Jedno piće svaki dan ili nekoliko pića u jednom danu/večeri?

Noć alkohola je daleko štetnija za zdravlje nego jedno piće svakog dana. Druga opcija zapravo može da bude korisna. (Doduše, više od jedne čaše alkohola povećava krvni pritisak, opterećuje jetru i remeti nivo hormona koji utiču na raspoloženje.) U jednoj studiji je utvrđeno da žene koje ispijaju četiri ili više pića u kratkom vremenskom intervalu imaju širi struk od žena koje umjereno piju. To je ženska verzija muškog “pivskog stomaka”!

Izostavljanje čišćenja zuba koncem ili pranja četkicom?
Izostavljanje pranja zuba je daleko štetnije, jer je njime obuhvaćena veća površina zuba i desni. No, i dalje je potrebno čistiti zube dentalnim koncem!

Kasni odlazak na spavanje u petak ili sat manje sna svake noći?
Svaki nedostatak sna loše se odražava na opšte zdravlje, ali ako se to ponavlja iz dana u dan, bez adekvatnog odmora, posljedice su još teže. Ako vam svakog dana nedostaje najmanje sat sna, umor se povećava. Do kraja sedmice iskusićete ozbiljan pad nivoa energije, raspoloženja i mentalnih sposobnosti, a nivo stresa i osjećaj gladi će porasti.

Prljava kuhinja ili prljavo kupatilo?
Mikrobiolozi tvrde da se u kuhinji nagomilava veća količina mikroorganizama nego u kupatilu. Zapravo, tri najopasnija izvora u kući jesu sunđer za pranje sudova, sudopera i daska (radna površina) za pripremu hrane. Zato, operite sunđerčić u mašini za pranje sudova svaka tri-četiri dana ili ga zamijenite novim, a sudoperu i površine na kojima pripremate hranu operate toplom vodom i deterdžentom nakon svakog obroka.

Stres u emotivnoj vezi ili na poslu?
Stresna veza je mnogo štetnija za opšte zdravlje. Vaš šef može da bude prava noćna mora, ali taj problem ostavljate za sobom kad izađete iz kancelarije. Ali ako ste u lošoj vezi, stres vas prati cijeli dan, svaki dan.

Superzdrava i hranljiva jaja

Ona pomažu u očuvanju vitke linije, vida, čvrstine kostiju i štite od srčanih oboljenja. Ako morate da smanjite dnevni unos kalorija, jaja su odličan izbor jer jedno sadrži samo 80 kcal i oko 5 g masnoća.

Iako se dugo mislilo da je za povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti odgovoran holesterol, danas se zna da su daleko opasnije zasićene masti. Ako duže vrijeme svakog dana jedete jedno do dva jajeta, neznatno će vam se povećati nivo dobrog HDL holesterola u krvi. Zato samo oni koji imaju povišen nivo holesterola i triglicerida u krvi treba da ograniče unos jaja, dok ostali mogu bez bojazni da uživaju u ovoj vrijednoj namirnici.

Saveznik vitkosti
Ovaj kokošiji proizvod je dragocjeni saveznik vitke linije, jer sadrži važne minerale i karotenoide koji su odlična zaštita od nekih očnih oboljenja. Jaja sadrže i vitamin D koji podstiče apsorpciju kalcijuma, neophodnog za zdrave, čvrste kosti. Poslije majčinog mlijeka, jaja imaju najkvalitetnije proteine. Sadrže i bjelančevine, masti, ugljene hidrate, vitamin B12, vitamin E, vitamin A, vitamin D, fosfor, riboflavin, folnu kiselinu, kalcijum, cink i gvože.

Zaštitite srce
Jaja štite i od srčanih oboljenja zahvaljujući folnoj kiselini. Jaje teško oko 60 g sadrži 1 mg folne kiseline, 7 g masti i 8 g proteina i ima 80 kcal. Velika nutritivna prednost jaja je u tome što organizam iskoristi 100 posto proteina iz ove namirnice.
 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.