Stiže li kraj pandemije? Kompanija Pfizer proizvela vakcinu protiv Covid-19

by | 10 Novembra, 2020

Farmaceutske kompanije Pfizer iz SAD-a i BioNTech iz Njemačke saopštile su u ponedjeljak da njihova eksperimentalna vakcina ima efikasnost veću od 90 posto u sprečavanju bolesti COVID-19, na osnovu početnih podataka iz velike studije, što je velika pobjeda u borbi protiv pandemije.

Visok procenat onih koji su zaštićeni čini nalaze uvjerljivim, prenosi Reuters.

Regulatori su rekli da bi odobrili vakcinu koja je efikasna samo 50 posto – štiteći polovinu onih koji je dobiju.

Na osnovu predviđanja, dvije kompanije bi do kraja godine mogle isporučiti do 50 miliona doza vakcina u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021.

Kompanija Pfizer kaže da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

Studija o prvoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine pokazala je da su sve grupe dobro podnosile BNT162b2, s pojavom umjerene temperature kod manje od 20 posto ispitanih, što se smatra očekivanim.

“Danas je sjajan dan za nauku i čovječanstvo. Prvi set rezultata našeg ispitivanja vakcine COVID-19, faze tri, pruža početne dokaze o mogućnosti naše vakcine da spriječi COVID-19”, kazao je Albert Bourla, predsjednik i izvršni direktor kompanije Pfizer.

U ispitivanjima faze tri učestvovalo je više od 43.000 ljudi.

BioNTech je najavio da će, zajedno s Pfizerom, najvjerovatnije naredne sedmice, zatražiti dozvolu nadležne američke institucije za lijekove (FDA).

Kako djeluje vakcina Pfizera i BioNTecha?

U finalnoj fazi ispitivanja širom svijeta je desetak vakcina, ali vakcina Pfizer/BioNTech je prva koja daje rezultate.

Ona koristi potpuno eksperimentalni pristup koji uključuje ubrizgavanje dijela genetskog koda virusa ili RNK, kako bi se ojačao imuni sistem, prenosi BBC.

Prethodna ispitivanja pokazala su da vakcina vježba tijelo da stvara antitijela i drugi dio imunološkog sistema koji se naziva T-ćelije za borbu protiv korona virusa.

Potrebne su dvije doze u razmaku od tri sedmice.

Ispitivanja pokazuju da se 90 posto zaštite postiže sedam dana nakon primanja druge doze.

Kompanije navode da će do treće sedmice novembra imati dovoljno podataka o sigurnostii da svoju vakcinu odnesu regulatornim tijelima.

Do tada države ne mogu da započnu kampanje vakcinacije.

Aljazeera

Arhiva portala / Getty