5 stvari koje vam svakodnevno crpe energiju i stvaraju osjećaj umora

Uzrok hroničnog osjećaja umora i nedostatka energije često može biti povezan sa mnogo stvari koje svakodnevno ne radite ili radite, kao što su preskakanje vježbanja ili stalno provjeravanje mailova...

by | 1 Juna, 2021

Sitnice koje (ne) radite mogu vas iscrpiti mentalno i fizički zbog čega vam je teško preživjeti radni dan. Donosimo vam pet loših navika kojih se trebate riješiti da biste se opet osjećali dobro i odmorno.

Preskačete vježbanje

Redovno vježbanje poboljšava snagu i izdržljivost, vaš kardiovaskularni sistem čini učinkovitijim, te dovodi više kisika i hranjivih tvari koži. S obzirom da istraživanja pokazuju da je samo 20 minuta tjelesne aktivnosti tri puta sedmično dovoljno da se osjećate bolje, idući put kad biste se nakon napornog dana u kancelariji radije izležavali na kauču, prisilite se barem na brzo hodanje.

Ne pijete dovoljno vode

Čak i ako ste tek malo dehidrirali (nedostaje vam oko 2% tekućine), vaš nivo energije naglo pada. Nedostatak vode uzrokuje smanjenje volumena krvi, zbog čega je ona gušća, što utječe na rad srca koje smanjuje brzinu kojom vaše mišiće i organe hrani kisikom i hranjivim tvarima.

Ne konzumirate hranu bogatu željezom

Pad nivoa željeza odgovoran je za sporost, razdražljivost i pad koncentracije. Namirnice bogate željezom su grah, tofu, jaja, tamnozeleno lisnato povrće i maslac od kikirikija, a preporučljivo ih je jesti s hranom koja obiluje vitaminom C jer on poboljšava apsorpciju željeza.

Ne možete reći ‘ne’

Ugađanje drugima često na naplatu uzima ono najdragocjenije – vašu energiju i sreću, a da bude gore, s vremenom postajete ogorčeni i ljuti. Vježbajte reći glasno i jasno ‘ne’, isprobajte to dok ste sami u autu ili kod kuće jer će vam, kad čujete sebe, drugi put biti lakše to zaista i reći nekome, bez obzira radi li se o vašoj šefici, prijateljici ili članu porodice.

Stalno provjeravate mail

Svjetlo zaslona tableta, pametnog telefona ili računara može poremetiti prirodni bioritam vašeg tijela potiskujući melatonin, hormon koji pomaže kontrolisati cikluse sna i jave. Osjetljivost na digitalno svjetlo varira od osobe do osobe ali generalno je dobra ideja izbjegavati raznorazna tehnološka pomagala dva sata prije spavanja. Ne možete odoljeti provjeravanju mobitela u krevetu? Držite ga 30-ak centimetara od lica kako bi se smanjio rizik od smetnji ciklusa sna.

elle.hr

fizkes/iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.