Istraživanja: Lijepo lice se slabije pamti od onog koje nije savršeno

Jeste li znali da se najlakše pamte lica koja imaju neobične ili asimetrične značajke, poput većeg nosa. Upravo to su dokazali njemački naučnici sa Univerziteta Jena...

by | 19 Avgusta, 2021

Stara izreka da se lijepo lice nikad ne zaboravlja nije istina, tvrde njemački naučnici sa Univerziteta Jena. Prema njima, simetrične crte lica koje su po generalnoj definiciji oznaka ljepote, zapravo mogu blokirati sjećanje na to lice.

Razlog za to je što se mozak ne može koncentrirati na pamćenje detalja koji su skladni, ali po ničemu izražajni, jer je pod utjecajem emocija. S druge strane, lijepo lice koje ujedno ima i neke izražajne te neobične crte poput onog Angeline Jolie, ostat će nam u sjećanju, pokazala je studija u kojoj su volonteri posmatrali različite portrete ljudi na nekoliko sekundi.

Potom su im ponovo pokazivali slike lica s pitanjem kojih se od njih sjećaju.

Ispitanici su najviše zapamtili lica koja su ocijenili kao manje lijepa, ili pak ona za koja su rekli da su privlačna, ali imaju određene nesavršenosti. Lica sa simetričnim crtama i bez upadljivosti koja su stavili u kategoriju univerzalno privlačnih najslabije su pamtili.

– Prije smo mislili da je generalno lakše zapamtiti privlačna lica, no istina je da ćemo najprije zapamtiti ona koja nam to nisu – rekao je voditelj studija, Holger Wiese.

Ipak, dodaje kako to ne znači da ne želimo gledati privlačna lica duže, ili da ljepota ne donosi određene prednosti u načinu na koji nas drugi doživljavaju, piše Daily Mail.

24sata.hr

Sofia Zhuravets/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.