Istraživanja: U prosjeku devet godina života provedemo koristeći telefon

Nagli skok tehnologije doveo je do, slobodno možemo reći, jedne vrste ovisnosti posebno kod mlađih generacija. Naime, danas mobilne telefone koristimo za posao, lakše snalaženje na nepoznatoj lokaciji, ali i zabavu i otklon od briga

by | 18 Augusta, 2021

Prosječno, najviše se zadržavamo na Instagramu i TikToku, zatim elektronskoj pošti, ali i sajtovima za kupovinu. Studija koju je sproveo WhistleOut na uzorku od 1000 korisnika pametnih telefona dovela do je neočekivanih rezultata. Vjerovali ili ne, zbirno posmatrano jedna osoba provede 9 godina života koristeći telefon. Učesnici istraživanja utrošili su malo preko 76.500 sati na ovaj način, što u godinama iznosi broj koji ste prethodno pročitali.

Istraživači su uzeli u obzir činjenicu da dijete najčešće dobija telefon sa 10 godina, i da dnevno na upotrebu potroši okvirno 3,07 sati.

Osobe rođene između 1981. i 1996. godine, koje nazivamo milenijalci, provode četvrtinu svog budnog vremena, u procentima 23,1, služeći se ovim uređajem. Kada je riječ o nešto starijim korisnicima, rođenim između 1965. i 1980, odnosno generaciji X, taj procenat je osjetno niži i iznosi 16,5. Očekivano, brojka vrtoglavo opada kada govorimo o ljudima rođenim između 1946. i 1964. godine. Oni za ovu razbribrigu odvajaju svega 9,9 procenata dana.

Ukoliko ovo prenesemo na sate, milenijalci su predvodnici sa prosječno 3,7 sati dnevno, slijedi srednja generacija sa 3 sata, da bi naše bake i deke koristile telefon okvirno 2,5 sati. Znamo da je matematički prikaz ponekad zamoran, ali za kraj, prevodimo sate u dane na godišnjem nivou. Milenijalcima odlazi 56 dana na držanje telefona u ruci, dok naši najstariji u zbiru potroše 39 dana na to.

 

radiosarajevo.ba

Alessandro Biascioli/Getty Images via Guliver